Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Спасител на самотна майка е първият носител на отличието на омбудсмана „За гражданска доблест”

 22 Септември 2015

В деня на независимостта – 22 септември, по инициатива на неправителствения сектор и обществения посредник Расим Муса, днес бе връчено отличието „За гражданска доблест” на Александър Червенков, който е и първия носител на тази награда.
Церемонията се състоя във фоайето на Бизнесинкубатора в присъствието на кмета Хасан Азис, представители на неправителствени организации, на държавни институции и журналисти.
Александър Червенков, който дойде на церемонията със съпругата и детенцето си, бе номиниран за проявено себеотрицание при потушаването на пожар в квартирата на самотна майка. Случката се разиграла през юли в блок „Строител” в Кърджали. Александър, който е божи служител в Църквата на адвентистите от Седмия ден, чул викове за помощ. Веднага откликнал и виждайки апартамента, обхванат от пламъци, се завтекъл в него, влезнал в кухнята, опитал се да гаси с одеала и черги. Горял газовия котлон. Преди това помолил жената и детето да излязат от апартамента. После взел газовата бутилка и я изнесъл навън. „Не знам какво можеше да се случи, ако бутилката беше избухнала”, разказва Александър.
Общественият посредник Расим Муса разказа пред присъстващите за възникването на идеята от неправителствения сектор и определи своето място за реализирането й:
„Убеден съм, че една от основните задачи на обществения посредник е не само да приема и решава жалби, а отделно да катализира процеса на създаването на гражданското общество. Това, което се е случило преди месец и половина ни впечатли. Гражданин, който няма служебни ангажименти, се втурва да помага на семейство, което е в опасност. Може би това е активният, съзнателен гражданин, който когато има нужда от него, отива и помага, без да се замисли какво ще се случи с него. Затова решихме да връчим на г-н Червенков това отличие като вярваме, че това допълнително ще катализира процесите, за които говорих”, каза пред присъстващите омбудсманът Расим Муса. Той допълни, че отличието „За гражданска доблест” ще бъде връчвано всяка година на 22 септември – Деня на независимостта.
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис благодари за идеята на неправителствения сектор и омбудсмана Расим Муса и се обърна към Александър Червенков:
„Хора като вас, г-н Червенков, правят нашата страна свободна, независима. Това, което сте направили вие, вашата саможертва, е пример, който трябва да показваме всеки ден.За нас, за гражданското общество, към което винаги сме се стремяли, вашият пример е безценен. Вие сте от хората, които са готови да жертват себе си в името на живота на съседа си, на хората, които са около тях”, каза инж. Хасан Азис.
От своя страна Александър Червенков благодари на всички, които са му оказали внимание и каза: „Аз вярвам в Бог и от Него съм разбрал, че няма значение човекът, който е срещу мен, какъв е – турчин, ром или българин. Той е човек, който се нуждае от помощ. И ако е в някаква ситуация, в която има нужда от помощ, и аз съм там и мога да му помогна, аз ще му помогна. Аз трябва да помагам. Подчинявайки се на библейската заповед „Обичай ближния си!”, вече 8 години аз се опитвам да я следвам. И винаги, когато съм успявал, без да го търся, и за мен е имало някаква награда, без значение каква е тя. Бог ни обича, иска и ние да го правим помежду си. И ако ние го правим, градът ни ще стане много по-добро място за живеене”, каза Александър Червенков.

Още снимки
 Прочитания: 1383 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign