Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали чества тържествено 107 години от обявяването на Независимостта на България

 22 Септември 2015

С военни маршове и прочитане на Манифеста за независимостта започна 22 септември в Кърджали. В общоградското честване по повод 107-та годишнина от обявяването на независимостта на България се включиха много кърджалийци. Венци и цветя на признателност пред Паметника на освободителите в Градската градина бяха поднесени от името на общински и държавни институции, народни представители, учебни заведения, патриотични организации и политически партии.
Точно преди 107 години, на 22 септември 1908 година, княз Фердиданд произнася във Велико Търново, в църквата „Св. 40 мъченици” в крепостта Царевец, Манифеста за независимостта, обявявайки България за независимо българско царство.
Сред участниците в тържеството бяха кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, народните представители Цвета Караянчева и Мустафа Ахмед, зам.–министърът на финансите Фейзи Бекир, председателят на местния парламент Раиф Мустафа, зам.- областният управител Селвие Ахмед, директорът на ОД на МВР Венцислав Момчилов, омбудсманът Расим Муса, отец Петър Гарена, заместникът на районния мюфтия на Кърджали, общински съветници, представители на политически партии, неправителствени организации.
След химна на България, изпълнен от градския духов оркестър, кметът инж. Хасан Азис поздрави всички кърджалийци по случай 107-та годишнина от обявяването на независимостта на България.
„На този ден нека заедно да отдадем почит и уважение към всички българи, загубили живота си в името на идеала за национално обединение и независимост”, каза инж. Хасан Азис. Той подчерта, че е важно е да не забравяме за саможертвата им и да помним, че всички заедно трябва да градим по-доброто бъдеще на България.
В словото си градоначалникът припомни, че обявяването на независимостта е важен политически акт с непреходно значение."С този акт се слага край на една от големите неправди на Берлинския договор от 1878 година. Независимостта на България е дело на българския народ, на волята му да има своя независима и суверенна държава, на тогавашните български политици и дипломати, които показаха държавническа дързост и находчивост. С този акт България окончателно отхвърля своя ограничен международен статут и става изцяло суверенна национална държава”, посочи инж.Азис. Той подчерта също, че 30 години след възраждането на българската държавност младото Княжество успява да се изравни с Европа в икономически, юридически и политически смисъл. „Тази историческа дата в новата история на България не може и не трябва да бъде пренебрегвана, особено сега, когато страната ни е член на голямото европейско семейство. Точно сега се нуждаем най-много от светлия пример и борбения дух на нашите предци от онзи период, когато България отказва да бъде земя, чието бъдеще е предрешено”, каза още кметът инж. Хасан Азис. Общоградсккото тържество завърши с празнична програма на състави към Военния клуб. Бяха обявени имената на победителите от конкурса за есе
на тема „Независимостта на България – изборът да бъдеш свободен”.


Още снимки
 Прочитания: 1494 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign