Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изложба „Старите занаяти и техните майстори от Кърджали и Одрин” в Народното събрание

 23 Септември 2015

Изложба „Старите занаяти и техните майстори от Кърджали и Одрин” бе открита днес в Народното събрание. Фотографииге са експонирани в Клуба на Народния представител, а за откриването на изложбата дойдоха депутати от България и Турция, кметове на общини от област Кърджали, кметът на Одрин Реджеп Гюркан и представители на държавната власт. Зам.-кметът на община Кърджали, вече временно изпълняваща длъжността кмет, Елисавета Кехайова поздрави гостите, а зам.-председателят на НС доц. д-р Алиосман Имамов откри изложбата. Приветствие към присъстващите на събитието отправи и председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан.
Изложба „Старите занаяти и техните майстори от Кърджали и Одрин”е посветена на Европейските дни на наследството-2015 – една инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз, която се отбелязва от стотици организации в Европа през септември т.г., а националната тема е ‘’Културно наследство и местно устойчиво развитие’’, чийто избор е продиктуван от все по-утвърждаващата се роля на културното наследство като важен ресурс за местно развитие.
Автори на експозицията са 11 фотографи от EFOD – Сдружение на арт-фотографите от Одрин, а местен партньор е Арт движение КРЪГ от Кърджали. Представената днес в Народното събрание експозиция поставя акцент върху значението на занаятите като част от културното наследство на Балканите. Авторите й предоставят вълнуваща среща с 44-ма от най-старите – достойни и непреклонни пред света на технологиите – носители на истинското и предавано от поколение на поколение майсторство в двата побратимени града Одрин и Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1910 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign