Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Маестро на четката гостува в Кърджали

 15 Октомври 2015

Двама турски автори ще гостуват в Арт галерия Кръг, докато в Истанбул тече 14-тото биенале на изкуствата (01 септември – 3 ноември), което събира творци и любители от целия свят. Роден в гр. Коня, където днес има голяма диаспора изселници от България, художникът Хикмет Четинкая има естествено влечение към нашата страна и е гостувал тук със свои изложби няколко пъти, включително и в програмата на Нощта на музеите и галериите в Пловдив. Като гражданин на света, той живее и работи едновременно в Торонто и Истанбул, и пътува много по покани на различни артизложения и галерии. Зад гърба си вече има 118 самостоятелни изложби и участие в над 900 общи в Азия, САЩ и Европа. Член е на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО. За първото си представяне в Кърджали пристига преди откриване на негови самостоятелни изложби в Австралия. Специфичната му художествена философия е фокусирана върху ценността на живописната пластика за сметка на композиционната форма, и върху собствените му изследвания за ефекта от цветовете върху композицията. Още през 1992 г. създава собствено авторско студио, а след това и две галерии, в които на експериментални живописни техники се обучават млади и стари артисти, а също и деца. Често организира уъркшопи и пърформанси на живо пред очите на публиката, преодолявайки чрез своя метод всяко различие по национален, възрастов, религиозен или друг признак. Чувствителен е към граждански каузи, свързани със съдбата на бежанци и мигранти, и често участва със свои работи в обществени събития, които подкрепят такива каузи.
По време на гостуването му в Кърджали, с него ще представи свои творби и неговата „ученичка” Шукран Истанбуллу – художничка, която е с 4 години по-възрастна от него, но е негов последовател, работи в ателието му от 2001 г. и често се появява като творчески партньор и съавтор на Хикмет Читанкая. Родена е в гр. Бълъкесир, образованието и специализациите си по живопис е получила в университети в Анкара, Хамбург и Вашингтон.”Изкуството е неразделна част от живота, аз го приемам като огледало, което отразява живота” – казва художничката. Както Хикмет Четинкая, чиято основна живописна тема е червеният мак, тя разработва „кръстери в лилаво” по собствените й думи – лилавите люляци, които в изкуството й се появяват в десетки интепретации, излъчващи различни видове енергия и оптимизъм. Има 15 самостоятелни и е участвала в над 200 общи изложби по света, в артпанаири и фестивали, и също е член на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО. Наред с художествените тренинги тя организира и семинари за личностно развитие.
Изложбата на Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу се открива в Арт галерия Кръг на 20 октомври (вторник) от 17.00 ч. по повод Деня на Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1414 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign