Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали се проведe Международната конференция, посветена на Първата световна война

 16 Октомври 2015

Днес в Кърджали се проведe заключителната част от Международната конференция, посветена на Първата световна война на Балканите и встъпването на България в нея. Форумът, който е под патронажа на министъра на отбраната, стартира в понеделник във Военна академия, след което продължи с два лъча - в северна и южна България, които днес се събраха в Кърджали, в Бизнесинкубатора. В него взе участие и временно изпълняващия длъжността кмет на общината Елисавета Кехайова.
За да поздрави участниците в конференцията в Кърджали пристигна и заместник-министъра на отбраната Десислава Йосифова. Тя определи конференцията за много успешна и отправи покана към участниците да се включат в изданието й през 2016 година. От думите й стана ясно, че научните доклади на участниците ще бъдат издадени в специален сборник, посветен на темата. По-късно тя закри научния форум и каза: „Хареса ми откровеността, реалната дискусия, това, че имаше изказване на мнения, толерантност, коректност и зачитане на чуждите мнения”.
Изключително силно международно участие на 20 представители от 8 държави, в това число и от България, беляза високото ниво на конференцията във всичките й сесии. Лектори бяха историци и изследователи от САЩ, Русия, Сърбия, Полша, Черна Гора, Гърция и др. В днешната сесия със свои разработки участваха изследователи от България, Русия, Сърбия и Полша.
Генерал-майор Тодор Дочев – председател на организационния комитет и началник на Военна акадения „Георги С. Раковски”, посочи, че изнесените доклади са дали възможност „да се извадят нови исторически факти, които дават възможност ние да направим своите поуки за нашето съвремие”.
Националната конференция „Първата световна война на Балканите и включването на Балканите в нея” е част от националния план за отбелязване на 100-годишнината от събитието, този план ще действа в продължение на 4 години, каза заместник-председателят на Организационния комитет за провеждането на форума доц. Станчо Станчев от Военната академия „Г.С. Раковски”.

Още снимки
 Прочитания: 1591 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign