Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали празнува

 21 Октомври 2015


Стотици жители и гости на Кърджали изпълниха Градската градина, за да отбележат 103 години от освобождението на града през 1912г. Празникът започна с ученическо шествие, което премина по централния бул.„България” начело с градския духов оркестър и Гвардейския отряд. Участва и фанфарен оркестър на Езиковата гимназия, в който се включи и немец-доброволец. Край монумента, издигнат в памет на всички загинали за Освобождението, прозвуча българският национален химн.Деца, граждани, общественици отдадоха почит към саможертвата на героите, паднали за свободата. Бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на Осбодителите от община Кърджали, държавни институции, депутати, политически партии и неправителствени организации. Гости на празника бяха евродепутатът Неджми Али, народните представители Цвета Караянчева и Мустафа Ахмед, изпълняващ длъжността областен управител Селвие Ахмед, зам.-министър на финансите Фейзи Бекир, председателят на местния парламент Раиф Мустафа, омбудсманът на Кърджали Расим Муса, зам.-кметовете на Комотини Димитрис Политиядис и Левент Исмаил.
Тържествено слово, посветено на годишнината от освобождението на Кърджали произнесе Елисавета Кехайова – вр. изпълняващ кмет на общината.„Денят на Кърджали 21 октомври се съизмерва за кърджалийци с националния празник 3 март, с 6 и 22 септемри. На този ден е нашето фактическо освобождение. 21 октомври е нашата болка и радост, нашата гордост и нашето предизвикателство.Богатата ни история е повод гордост, но и за синовно задължение да работим всеотдайно за нашето отечество. Не можем да забравим героите отпреди 103 години - ген.Васил Делов, Никола Генев, Алекси Дюдюков, Иван Цеков, Стефан Богданов - забележителни военни пълководци и стратези.Споменът и живата памет са най –сигурната гаранция за поколенчески патриотизъм, за привързаност към род и родина, към творците на националната българска история”, каза в словото си г-жа Кехайова.Тя призова да не забравяме и помним, че свободата е преди всичко отговорност.„В Деня на нашия град ми се иска да достигна с добра мисъл до всеки кърджалиец, защото винаги съм се гордяла с този край. Тук живеят изключителни хора. Кърджали и кърджалийци са пример за хуманизъм, олицетворение на разбирателството и мъдростта. Нашата община е образът на толерантността, на етническото и религиозно уважение и най – важното, тези ценности всеки от нас ги е превърнал в лична и семейна ценност. Ние не забравихме, че живеем с общи планове и мечти, не забравихме, че времето е в вас и ние сме във времето, защото няма бъдеще без минало!”, подчерта още вр. и. д. кмет на община Кърджали Елисавета Кехайова. Бе прочетен поздравителен адрес до кмета и до всички кърджалийци от президента Росен Плевнелиев. Поздравителни адреси по случай празника бяха получени и от побратимените общини в Истанбул, в Бурса, от Текирдаг, Турция, от Елхард, САЩ, от Владимир, Русия, от Комотини, Гърция.
Празничната програма продължи с концерт на художествени състави при Общински център за култура и младежки дейности и читалище „Обединение 1913”.
Тази година тържествата, посветени на Деня на Кърджали 21 октомври преминаха без тържествена сесия и излъчване на почетен гражданин.Причината е, че в законовия срок от два месеца преди гласуването на номинираната личност в местния парламент не бяха внесени предложения с кандидатури. Решение да няма и тържествена сесия на 21 октомври бе взето от политическите партии в състава на ОбС. „Идеята е да се избегне политизиране на събитието, по време на предизборна кампания. Това не е прецедент, а практика, когато изборите са с близка дата до празника”, обясниха от Общинския съвет.
Празничните прояви, посветени на 21 октомври, продължиха през целия ден. Регионалният исторически музей бе отворил врати за посетители. Гостите и кърджалийци имаха възможност да разгледат богатите експозиции, както и двете нови изложби „Кърджали – градът” и „Църковно изкуство 16-19 век”. В Градската градина Регионалната занаятчийска камара и общината откриха изложение на занаятите под мотото „Назад във времето”.
Още снимки
 Прочитания: 1776 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign