Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци осъдиха терористичните актове във Франция

 14 Ноември 2015


Кърджалийци, събрали се за традиционно отбелязване на Деня Ашуре, осъдиха терористичните актове във Франция. ”Ние сме категорично против всякакъв вид насилие. Нашият отговор на това насилие е нашето единство без значение на етнос, народност и религия”, каза кметът инж. Хасан Азис. Той благодари на всички, че със своето присъствие показват желанието хората да живеят в мир и разбирателство.„ Кърджали е пример в Европа за стабилност и гаранция за стабилност на Балканите и по света”, подчерта оше кметът г-н Азис. Той подчерта, че докато е кмет на Кърджали, градът ще дава най – важният знак, този на заедността, защото общата политика на заедност е в основата на успеха и развитието на Кърджали. Представители на религиозните общности - християнство и мюсюлманство, гости от Комотини и Бурса, народни представители, кметове заклеймиха терористичните актове в Париж, при които загинаха близо 130 души.„ Този който убива един, убива всички. Никоя религия не одобрява подобни актове на насилие”, каза районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед.„Човещината е нашето оръжие срещу тероризма. Ние се гордеем, че в Кърджали можем да се прегърнем с Хасан и Осман, с кмета, с мюфтията”, заяви и енорийският свещеник отец Петър Гарена.Кметът на побратимената на Кърджали турска община Османгаази Мустафа Дюндар поздрави духовниците за техните призиви за религиозна търпимост и заяви, че след атентата в Париж всеки гледа примера на Кърджали. Народният представител Мустафа Ахмед изрази също съболезнования към близките за жертвите от терористичния акт и коментира, че Кърджали е пример за добро съжителство между хора от различни етноси и религии не само на Балканите, но и в Европа.
На празника присъстваха също районният мюфтия на Крумовград, Насуф Насуф, депутатът Ердинч Хайрула, общински съветници, жители на съседни общини. Отбелязването на Деня Ашуре в Кърджали се организира вече за 11-ти път съвместно с побратимената община Османгази, град Бурса. Кметът инж. Хасан Азис и неговият колега Мустафа Дюндар, районният мюфтия Бейхан Мехмед и енорийският свещеник отец Петър раздадоха ашуре на стотици мюсюлмани и християни на Пазара на производителите в областния град. Смисълът на този ден е, че както живеем заедно хора от различни етноси и религии, така заедно можем да споделяме най – истинските човешки радости.За празника бяха приготвени общо 5000 порции, които ще бъдат раздадени освен в Кърджали, също в Джебел и Момчилград.
Ашуре се дава на близки, приятели и комшии без разлика каква религия изповядват. Според преданията,търсейки начин да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух /християнският Ной/ призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие.

Още снимки
 Прочитания: 1469 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign