Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За пета поредна година в Кърджали бе открит екологичният фестивал „Зелена вълна – 21 век”

 25 Ноември 2015

Десетото юбилейно издание на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна - 21 век” и петото на което община Кърджали е домакин бе открито днес точно в 10,00 часа в Дома на културата. Негови организатори са Европейската комисия, фондация „Европейски екологичен фестивал” и община Кърджали. Затова и сред имената на гостите на фестивала днес бе и това на председателя на представителството на ЕК в България Огнян Златев.
В началото Невена Праматарова, от екипа на фондация „Европейски екологичен фестивал”, припомни основната идея за създаването на инициативата и представи акценти от програмата на десетото юбилейно издание.
Официалното откриване на Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” бе направено от заместник–кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова.
„За мен е огромно удоволствие за пета поредна година тук заедно с вас да открием петото поредно издание за Кърджали, а иначе десето юбилейно издание на Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна-21 век”. Щастлива съм наистина, защото петте години изминаха толкова бързо и сякаш за нас това събитие се превърна в истинска традиция. За петте години в Кърджали, то претърпя своите промени и се разви изключително. Тази година може да се поздравим с нови партньорства и с нови приятелства, които се включиха в нашето издание и в тази прекрасна инициатива, посветена на опазването на околната среда и начина, по който да пазим своя свят. Аз се радвам, че всяка година младите хора на Кърджали участват активно, виждайки залата пълна и днес. Щастлива съм, че фестивалът е провокирал интереса на кърджалийци и на учениците в община Кърджали, защото именно към вас насочваме цялото си внимание, уважаеми млади хора. Вие сте тези, които най-добре ще разберете какъв е начина да опазим природата си чиста”, каза зам.-кметът.
По време на официалното откриване, ръководителят на представителството на Европейската Комисия в България Огнян Златев също поздрави участниците и припомни усилията на Комисията за преодоляване на щетите от природните катаклизми и бедствия и работата по превенцията им. Той заостри вниманието и към една символична свързаност между екологичния фестивал в Кърджали и предстоящата голяма среща на ООН в Париж, след седмица. И в двата форума една от основните теми е свързана с промените в климата.
„От името на Европейската комисия се радвам, че успяхме да подкрепим тази чудесна инициатива, за нас е особено важно, че тя идва не от държавна институция и структура, а от неправителствена организация. Особено важно за мен и чудесно за града и община Кърджали е домакинството на този форум, още повече, че Кърджали е номиниран за европейската награда „Зелено листо”. Ще стискам палци догодина, когато бъдат обявени победителите, Кърджали да е сред тях. Самият факт за номинацията е нещо с което общината и всички вие, като граждани на Кърджали, трябва да се гордеете.”, каза още ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев.
С приветствие към всички се обърна и новият партньор на еко фестивала, в лицето на Маркус Хаас, ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите“ при Посолството на Германия в София. Така той символично откри и изложбата „Климат? Промяна. Знание!“ на германската организация Germanwatch, която е експонирана във фоайето на Дома на културата. Тя акцентира върху климата и адаптацията към климатичните промени, хранителната сигурност в световен мащаб, отговорността на бизнеса, образованието за устойчиво развитие, както и финансирането за посрещане на предизвикателствата свързани с промяната в климата.
Веднага след официалното откриване стартира и прожекцията на документалния филм „Taste the waste“/„Вкуси боклука“, на германския режисьор Валентин Турн. Лентата показва задълбочено изследване за мащабите на ежедневно изхвърляната годна за употреба храна и фаталните последици върху климата.
Програмата на еко фестивала продължава и в следобедните часове. След 13,00 часа започнаха практически занятия за подготовка на населението за реакция при бедствия и аварии, а утре ще се проведе образователна дискусия за надграждане на практическите знания за реагиране и справяне в критични ситуации, природни бедствия и аварии. Дискусията ще бъде открита в 9,30 в залата на Бизнес инкубатора в Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1523 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign