Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали с европейска награда за Пазара на производителите

 26 Ноември 2015

Кметът на Кърджали инж.Хасан Азис получи европейска награда за насърчаване на предприемачеството за проекта на общината "Местен старт - национален мащаб", който е свързан с изградения „Пазар на производителите”. Този проект е сред 8-те най-добри проекти за предприемачество в Европа. Церемонията по награждаването се проведе в Люксембур миналата седмица. Отличието на кърджалийския кмет връчи Томас Вобен, председател на Комитета на регионите.На церемонията присъствахаи представители на Министерство на икономиката, на Европейската комисия в София, на Българска стопанска камара. Кърджали е единствената община от България допусната за участие във втория тур на европейските награди.
Наградата на Кърджали е в трета категория – „Подобряване на бизнес средата”. В тази категория са наградени проекти от 8 държави – България, Хърватска, Финландия, Гърция, Малта, Словакия, Швеция и Англия. Наградите се дават за новаторски политики на национално, регионално или местно ниво, които насърчават създаването и развитието на предприятия, опростяване на законодателните и административни процедури за бизнеса в полза на малките и средни предприятия.Кърджали е единствената община от България, която спечели националната награда и беше допусната за участие във втория кръг на европейските награди.
Инициативата за наградите за предприемачество е на Европейската комисия. Подборът се осъществява на два етапа.Кандидатурите за европейски награди се разглеждат едва след като преминат първия кръг, който е на национално равнище.През юли т.г. беше награждаването на победителите в националния кръг в България. Проектът на Община Кърджали спечели надпреварата за иновации в предприемачеството като се конкурира с проекти от цялата страна. Той бе оценяван по европейски критерии за иновации при малки и средни предприятия от жури, включващо представители на Министерство на икономиката и представителството на Европейската комисия в България. Националната награда на кмета на Кърджали инж.Хасан Азис тогава връчи заместник-министъра на икономиката Любен Петров, който му пожела успешно представяне в европейският кръг на инициативата.
Във втория етап на конкурса за европейските награди, участваха159 проекта от 33 държави, които се състезаваха за призове в осем категории. Участници бяха национални, регионални и местни публични институции и публично-частни партньорства от всички държави-членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Сърбия и Турция. Журито се състоеше от седем членове, всеки от които е избран от Европейската комисия.

Още снимки
 Прочитания: 1286 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign