Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис откри изложба на големия Джими в столичната галерия „Средец”

 02 Декември 2015

Творбите на Джемал Емурлов отново събраха неговите почитатели и приятели днес в столичната галерия „Средец”,а откриването на самостоятелната изложба „Джими” се превърна в събитие, на което присъстващите изказаха почитта и уважението си към отишлия си без време голям кърджалийски творец. Изложбата бе открита от зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова и от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис.
„Джими е от най-изявените творци в Кърджали, човек,който дълго ще се помни от поколения кърджалийци. Имах невероятното щастие да го познавам и работя с него”,каза г-н Азис и припомни, че художникът е един от авторите на новия герб на община Кърджали заедно с Емил Пенчев.„Джемал Емурлов е художник,който с изключително майсторство представя Родопите и България в чужбина.Той е не само от утвърдените български творци, но и човек с гражданска позиция, свободен не само в областта на своето творчеството,но един от свободните духом хора”, подчерта още кметът на Кърджали инж.Хасан Азис. В изказването си градоначалникът сподели,че тази изложба като че ли е едно от закъснелите признания към Джемал Емурлов. Г-н Азис изрази надежда,че изложбата ще предизвика интерес не само сред много ценители, но и сред кърджалийци, които живеят, работят и учат в столицата. Инж.Хасан Азис благодари на МК и съорганизаторите-художествен отдел „Станка Димитрова”при Регионален исторически музей – Кърджали за експонирането на творбите на големия творец в столицата.
„Днес престижната галерия „Средец” на Министерството на културата отвори широко врати, за да посрещне ретроспективната изложба на Джемал Емурлов. Всичко,което се създава и става в Родопите е красиво”, каза зам.-министър доц. д-р Бони Петрунова и прочете приветствения адрес на министъра на културата Вежди Рашидов, в който се казва: „За Министерството на културата е чест и удоволствие, че община Кърджали избра именно галерия „Средец” за представяне на тази изключителна изложба от живописни платна на художника от Джемал Емурлов, организирана в негова памет. Творчеството на Джемал Емурлов е знаково за съвременното българско изкуство. Много негови картини са притежание на Националната галерия и на много галерии в цялата страна, а голяма част от творбите му са в частни колекции в Русия, САЩ, Франция, Турция, Унгария и други държави. В картините на твореца се разкрива магията на Родопите и кърджалийския край.Забележителни са и портретните му произведения и историческите композиции. Спецификата на рисунъка и интензивният колорит завладяват публиката и правят Джемал Емурлов един от най-интересните живописци у нас. За творчеството си той казва: „Рисувам, каквото е закодирала емоцията. Нарисувай само една ябълка между две успоредни линии–и се получава картина. Аз обичам да рисувам плодове, магарета, кокошки, къщи, жени–всичко,което е животът.” Неговият приятел Емил Пенчев,художник и скулптор от Кърджали, по повод откриването на изложба на Джемал Емурлов през май 2014 г. в Художествената галерия „Станка Димитрова” в Кърджали, казва:„Личност, която тепърва ще има своите големи достойнства в летописа на града. Дай боже в по-добри времена.”Настоящата изложба на Джемал Емурлов в галерия „Средец” на Министерството на културата е стъпка към сбъдването на думите Емил Пенчев за оценяване по достойнство на творчеството на художника и не само в летописа на Кърджали, но и в летописа на България. Благодаря на организаторите за възможността ценители и публика да разкрият отново за себе си творчеството на изключително скромния като характер, но забележителен художник Джемал Емурлов”, се подчертава в приветствения адрес на министъра на културата Вежди Рашидов.
„За мен е голямо вълнение да бъда тук и благодаря за инициативата на община Кърджали и РИМ.Джими ще остане завинаги в нашите сърца, той е един космополит, но чувстваше Родопа планина и човешката душа и знаеше как да стигне до нас. Столичани ще имат привилегията да видят неговите творби в следващите дни и да се докоснат до един голям творец”,каза народният представител Цвета Караянчева.„Джемал Емурлов е истински творец, който ние внезапно загубихме. Неговите творби са част от съвременното българско изкуство. Всички те са свързвани с обикновения човек. Кърджалийци ще го помним, защото беше част от нас”, сподели и депутатът Селиха Емин от името на Парламентарната комисия по култура и медии. Откриването на изложбата бе уважено и от народните представители от област Кърджали Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед, присъстваха зам.–кметът на Кърджали Елисавета Кехайова, директорът на РИМ Кърджали Даниела Коджаманова и приятели на големия кърджалийски художник.
На откриването присъстваха съпругата, дъщерята и внукът на големия кърджалийски талант, както и негови колеги, сред които Захари Каменов, Димитър Грозданов, който е и главен редактор на списанията "Изкуство" и "Изкуство - Art in Bulgaria", Иван Стратиев и Зафер Галибов.
„Той е от този тип художници, който е роден художник, който почти изпява живописта си, направена с голяма лекота и виртуозност. Дори и в големите му композиции Джими е импулсивен”, каза известният изкуствовед Димитър Грозданов. По думите му Джими още от най–ранните си години изработва и тематична характеристика и типаж .„Той е интимен художник, нещата му звучат като символ. Има няколко принципа, които са негов патент, това е развитието на разказа от преден към заден план /„Портрет”/, така се развива биографията на портретувания, напр. с хора, които играят или през пейзажа, направен в няколко плана”, коментира още Грозданов, който е състудент на Джемал Емурлов и е участвал заедно с художника в много пленери.
„Джими е изразител на поетичното виждане на цяла генерация български художници, сред които Георги Трифонов, Иван Димов, Шарли Тахиров. При него има от похватите на Шагал, но Джемал Емурлов е самостоятелен, той е основоположник на един нов тип национален стил, художник на поетичното мислене, символ на българската живопис за няколко десетилетия”, подчерта още Димитър Грозданов и предложи да се направи голяма ретроспективна изложба на твореца, напр. по повод неговата 70-годишнина.
„Джими имаше и изключителен усет да открива детския художествен талант”, сподели и Ангел Спасов, директор на училището по изкуствата в Кърджали – СОУ ”Владимир Димитров–Майстора”,където Джемал Емурлов години преподава живопис.
Изложбата „Джими” може да бъде видяна до 12 декември в столичната галерия „Средец” на Министерството на културата.
Откритата експозиция включва творби на автора от 80-те и 90-те години на ХХ век, с които той е участвал в регионални и национални изложби, откупени за фонда на Галерията, а творбите са от фонда на художествен отдел „Станка Димитрова” при Регионален исторически музей–Кърджали. Днес 11 картини на Джемал Емурлов са притежание на НХГ, Джемал Емурлов-Джими е роден през 1948 г. в с. Чифлик, Кърджалийско,той е носител на званието„почетен гражданин на Кърджали”.


Още снимки
 Прочитания: 2089 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign