Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Общинският съвет не успя да излъчи свой председател

 07 Декември 2015

Общински съвет Кърджали остана без председател и след проведената нова процедура по избора му днес. В началото на свиканото от областния управител заседание днес в надпревара за председателското място влезнаха трима общински съветници. Предложенията бяха направени от групите съветници на ДПС, ГЕРБ и председателстващия днешното заседание на Общински съвет Кърджали-най-възрастният общински съветник Мюмюн Емин. Неговото предложение прозвуча първо от трибуната на местният парламент и номинацията бе за Раиф Мустафа. От групата съветници на ГЕРБ предложението за председател на Общински съвет Кърджали направи Гроздан Колев. Тя бе за Огнян Иванов. Председателят на временната комисия по избора Кадир Мустафов номинира от името на групата съветници от ДПС –Байрам Байрам.
Резултатите от новата процедура по гласуването отново не доведоха до избор на председател на разпоредителния орган в Община Кърджали. От гласували 40 общински съветници по 12 бяха дали своя вот за кандидатурата на Байрам Байрам от ДПС и за кандидата на ГЕРБ Огнян Иванов. Номинираният от председателстващия днешното заседание Мюмюн Емин кандидат Раиф Мустафа събра 8 гласа. Осем от пуснатите 40 бюлетини са били недействителни.
Председателят на днешното заседание на Общински съвет Мюмюн Емин съобщи, че избора трябва да продължи, като в него участват двамата кандидати събрали най-много гласове. Милко Багдасаров от групата съветници на БСП контрира с ново предложение за прегласуване на предложението в първия му вариант.До решение не се стигна, а председателстващият заседанието на Общински съвет Кърджали даде 15-минутна почивка за съгласуване с юристи как трябва да се процедира в подобен случай в рамките на закона.
Стигна се и до провеждане на втори тур между кандидатите, събрали най-много гласове. При него кандидатът на ДПС Байрам Байрам получи 12 гласа, номинираният от ГЕРБ Огнян Иванов – 13 гласа, а недействителните бюлетини бяха 15. Така след провеждане на по две процедури по избор на председател на Общински съвет Кърджали на 10 ноември т.г. и днес, тоест четири избора, позицията остава незаета.
Милко Багдасаров от БСП предложи всяка от 4-те формации в разпоредителния орган да посочат по един зам.-председател, които да ръководят съвета на ротационен принцип. ГЕРБ подкрепиха това предложение, но при гласуване предложението не бе прието.
На следващото заседание процедурата по избор на председател на Общински съвет Кърджали отново ще бъде проведена.

Още снимки
 Прочитания: 1537 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign