Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Национална седмица на четенето 7-12 декември

 09 Декември 2015

Ученици от Школата по етнография с ръководител Нели Карабашева към ОДК гр.Кърджали се включиха в Националната седмица на четенето, организирана от МОН.
Днес, на 9 декември от 10.30 ч. до 12 ч. децата взеха участие в медийната игра „Диалекти” по скайп връзка с Националния дворец на децата – София и Института по български език към БАН. В медийната игра се включиха още ученици от София, Варна, Враца и Петрич чрез конферентна връзка по скайп. На участниците в играта беше представена презентацията на Института по български език за специфичните особености на българския език на диалектно равнище.
Всеки отбор от различните градове представи диалектни текстове от регионите в които живеят и участва в игри за задаване на въпроси по изречения от различни диалекти, разпознаване на диалектни ястия, животни, плодове и зеленчуци, разказ на смешна приказка на диалект.
Тъй като в кърджалийския регион няма ясно изразен диалектен говор, нашите деца представиха на своите връстници родопски диалект от смолянско. Запознаха ги с различни родопски диалектни умотворения и думи:
„Удри самарен, та магарено да се сета” – Чукни самара, да се сеща магарето;
кардьо – зеле; папуце – обувки; попунь – голям камък; борбуль – бръмбар, сарми – апраци, пилци; журап – чорап и др.


 Прочитания: 1503 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign