Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът инж. Хасан Азис и Даниела Коджаманова, директор на РИМ откриха обновената колекция „Икони от Източните Родопи“ и експозицията „Съвременно изкуство“

 18 Декември 2015

Откриването на експозицията „Съвременно изкуство“ и обновената колекция „Икони от Източните Родопи“ в галерия „Станка Димитрова” се превърна в културен празник, какъвто не е имало скоро в Кърджали. Присъстваха много ценители на изящното изкуство, местни творци, музейни специалисти, журналисти.„Щастливи сме в навечерието на Коледа да представим пред кърджалийската общественост тези две изложби. Това беше едно дългоочаквано събитие за Кърджали”, каза на откриването Даниела Коджаманова, директор на историческия музей. Тя подчерта приноса на Емил Пенчев, Мария Спиридонова и Семра Идриз за подбора и експонирането на творбите. „Когато имате нужда да излекувате душата си и да й дадете красота и спокойствие, можете да го направите тук сред експозициите на художествения отдел „Станка Димитрова“, допълни Даниела Коджаманова и покани гражданите на Кърджали да водят своите приятели, деца и внуци, защото само така младите хора могат да бъдат научени да търсят красивото, да уважават традициите и да ги съхраняват.
„ Присъстваме наистина на един празник на духа. Повече от десет години това безценно богатство от християнска живопис не е представяно пред публика. Новооткритата изложба от стари икони е специален подарък за кърджалийци в навечерието на Коледа”, каза кметът инж. Хасан Азис. По думите му колекцията от икони е едно изключително богатство не само за картинната галерия и Регионалния исторически музей, но и за цялата страна.„Дълги години представените икони са пазени в подземието и освен служителите на РИМ и художествената галерия никой не е имал възможността да ги види. С подкрепата на общината е завършен ремонтът на криптата, а от 2005 г. с общинско финансиране и с усилията на кърджалийци на четири етапа бяха реставрирани 265 картини на обща стойност над 57 хил. лв.”, обяви градоначалникът и увери, че дейностите по съхраняване фонда на галерията ще продължат, за да бъде опазено нейното голямо богатство.Той пожела на всички присъстващи хубави коледни и новогодишни празници. На откриването на двете изложби присъстваха също зам.- кметът Елисавета Кехайова и секретарят на общината Сезгин Бекир.
„Изложбата „Съвременно изкуство” е много интересна за ценителите.Представят се творби, които са били в постоянната експозиция, но сега колекцията е обновена. Показваме картини на големи автори от 80-те и 90-те години на 20 в. като Емил Стойчев, Володя Кенарев, Михаил Саздов, също малка пластика на Вежди Рашидов, Емил Попов, Зиятин Нуриев”, коментира известният кърджалийски художник Емил Пенчев.
„Колекцията „Икони от Източните Родопи”, включва осемдесет и четири оригинални икони от 17 - 20 век. По – голяма част от тях са рисувани по класическата техника, но има и една Йерусалимия, както и една съборна икона. Образците на зографското изкуство са открити в църкви в района на Ивайловградско - селата Костилково, Долно Луково, Мандрица, Пелевун, има икона и от църквата в село Перперек. Иконите са почистени и реставрирани, посетителите ще видят уникални изображения като Св. Богородица с неувяхваща роза, и на Спасителя, рисувани от гръцки майстори, работили в района на Одрин”, обясни Мария Спиридонова, уредник ”Християнско изкуство” в художествения отдел към РИМ.
Двете изложби ще останат за дълго време, за да могат повече жители и гости на града да ги разгледат, защото в тях е вложен много труд и усилия за реставрация, аранжиране.

Още снимки
 Прочитания: 1599 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign