Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Галерията в Кърджали отвори врати за стиховете на големия поет Петър Василев

 22 Декември 2015

Галерия „Станка Димитрова” Кърджали отвори врати за стиховете на големия поет Петър Василев. В литературната вечер участваха много местни творци, приятели на автора, любители на изящното слово, журналисти. Срещата откри главният редактор на „Нов живот“ Иван Бунков, който разказа спомени и впечатления за Петър Василев от 60-те и 70-те години на миналия век, когато около него са се събирали хората на изкуството в Кърджали. Петър Василев тогава е работил във в. „Нов живот”, той е първият член на СБП от региона /1973г./, има богата обществена и литературна дейност.„Петър Василев е един много мъжки автор. Винаги позицията му е ясна, категорична, отсечена и без много излишни думи. Много съвременна поезия и много силна”, подчерта още Бунков. „Поезията на Василев е хронологична в духовен и интелектуален план, нейно достойнство е философската осмисленост на света, на моменти с елементи на публицистична естетика”, коментира литературоведът доц. Петър Хаджинаков.Литературната среща с автора на новата поетична книга "Наследство" Петър Василев, бе организирана от РБ "Н. Й. Вапцаров”, галерия ”Станка Димитрова” и в. Нов живот със съдействието на община Кърджали.
„Тази книга трябваше да се появи след около две години, но никой не ми обещава още две години”, сподели поетът и припомни, че стихотворението „Наследство”, дало името на поетичната книга, прозвучава за първи път в хитовата песен за двете праскови и две череши на "Диана Експрес" преди 30 години. По думите му новата книга съдържа избрани творби, писани през различни години. Василев разказа и любопитният факт, че в основата на книгата ”Наследство” стои дисководещият Николай Колев от Стара Загора.
След многото поздравления на колеги, приятели, читатели от Кърджали големият поет изнесе авторски рецитал, в който бе включил емблематичните си поеми и стихове. Петър Василев е роден на 4 юли 1937 г. в с. Хухла, Ивайловградско. Автор е автор на повече от 15 книги със стихове, поеми и импресии, дългогодишен зам.- гл. редактор на алманах „Юг”- Хасково.

Още снимки
 Прочитания: 1679 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign