Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Общинските съветници отново не избраха председател на Общинския съвет

 28 Декември 2015

На днешното заседание на Общинския съвет отново не бе избран председател. Причината е, че когато трябваше да бъде разгледаната тази точка от дневния ред, преместена още в началото на сесията от първа на последна, не се събра кворум и заседанието бе прекратено. След дадената почивка от страна на председателстващия го, съветникът от ДПС Мухарем Мухарем, голяма част от неговите съпартийци не се върнаха в заседателната зала на Бизнес инкубатора.
Това предизвика и последващи коментари от страна на общински съветници и кмета инж. Хасан Азис. „Важно е да се отбележи, че Общинският съвет взима своите решения, независимо, че няма председател и не са сформирани постоянни комисии към него. Що се отнася до избора на председател, все още в групата на ДПС няма достатъчн яснота по отношение на кандидата за този пост. Ненормално е, че няма избран кандидат, но групата има кандидати. Все още обаче в групата няма единно становище по отношение на тази кандидатура. Вярвам, че на следващото заседание в групата ще се преодолеят вътрешните противоречия и политическият разум ще надделее над политическата емоция”, коментира градоначалникът.
„Надявам се след Нова година групата на ДПС да достигне до един кандидат за председател на Общинския съвет, консенсусен и приемлив от всички общински съветници”, каза председателят на общинската структура на ДПС и общински съветник Мухарем Мухарем.
Според председателя на групата съветници от БСП Георги Кючуков, това че съветниците от ДПС избягаха от заседанието, когато трябваше да се избира председател, е не само обидно за избирателите, но и е престъпно поведение. „Не виждам и защо не се прие нашето предложение за избор на временно ръководство на Общинския съвет до избор на титуляр. И това беше отхвърлено. Не знам докога ще продължава ситуацията по този начин, но ние сме с твърдото убеждение, че нямаме работещ Общински съвет. И категорично заявяваме нашата готовност за евентуални предсрочни избори.
Председателят на групата съветници от ГЕРБ Огнян Иванов изрази опасение, че решенията, които взима Общинския съвет в този си вид – без председател и без постоянно действащи комисии, могат да бъдат атакувани в съда и това, което се случва е незаконосъобразно. „Нямам думи – докъде могат да стигнат съветниците от ДПС – да избягат, защото това наистина е бягство. Явно има пропуски и несъвършенства в самия закон, който не е предвидил подобни ситуации”., коментира Иванов.


 Прочитания: 1760 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign