Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци се включиха в честванията на 140 години от Априлската епопея

 20 Април 2016

Вечер под надслов „Април 1876г.-Еманципация на Българския дух” , посветена на 140 години от Априлската епопея, се проведе във Военния клуб. Гост на вечерта беше директорът на Историческия музей в Панагюрище- доц.д-р Атанас Шопов.
В експозето си изследователят на Априлската епопея акцентира върху стремежа на априлци да демонстрират формиращата се българска нация и съзнавайки обречеността на въстанието, да заявят пред света възраждането на Българската държава.
С конкретни примери той посочи, че в подготовката и реализирането на въстанието са се включили представители на богатите възрожденски родове от Панагюрище, Копривщица и други градове, интелектуалци- учители, читалищни дейци, представители на различни съсловия и целия български народ.
Вечерта премина при изключителен интерес, залата на Военния клуб не можа да събере желаещите да присъстват и десетки от тях се върнаха разочаровани, за което организаторите от Военния клуб се извиняват поради обективните причини- ограничен капацитет на залата.
Огромен бе интересът на средношколците, които бяха не само слушатели, но и активно участваха с въпроси и превърнаха срещата в приятен диалог.
Партньори в проявата са Регионален исторически музей гр.Кърджали, начело с г-жа Даниела Коджаманова- директор на музея, и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва- Кърджали, начело с о.з.подполк. Бойко Бенеков- председател на Областния съвет .

Още снимки
 Прочитания: 1239 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign