Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Писателят Иванко Маринов навъртя 70 години, роди и 19-та си рожба – „Били-небили: Гяволи от наше село”

 28 Април 2016

Два повода, свързани с писателя и поета Иванко Маринов, събра в една от читалните на Регионалната библиотека „Н.Й. Вапцаров” негови колеги – писатели и поети, и още – боблиотекари, журналисти и управници. Неговата 70-годишнина и поредното му 19 заглавие в творческия му „арсенал” – „Били-небили”.
За да представи книгата и за да се върне назад в годините – от началото на съвместния им творчески път, пред артистичната аудитория застана неизменният издател на Иванко Маринов и директор на издателство „Светулка Антей 44”, поета и драматург Петър Анастасов. Самият той призна, че при запознаването със стиховете на Иванко Маринов в началото на техните контакти е изпитал благородна завист като от поет на поета. „Иванко Маринов се наложи много силно, много безцеремонно в българската поезия”, каза Петър Анастасов и си спомни за неговата препоръка за Иванко Маринов – необходим реквизит при кандидатстването за член на СБП, датирана към септември 2004 година. В нея той казва: „Иванко Маринов извършва дръзко, но талантливо покушение срещу познатите образци на поетичната форма, неговите миниатюри напомнят късове сгъстена материя, която е концентрирала мощна интелектуална енергия. Стиховете му приличат на черна броеница с нажежени до бяло зърна”.
Тази характеристика става като запазена марка на цялостното последващо творчество на Иванко Маринов онагледено с 19 негови творби за „скромните” 70 лета на твореца. А творбите са енциклопедични по своята жанрова същност – поезия, проза, митове, предания, легенди, история, есета, театър…Що се отнася до последната му „рожба” „Били-небили” Иванко Маринов ни въвежда в бита и нравите на селото, неписания, устен фолклор, роден от всякакви типажи. Самите „лакардии” както той сам ги нарича, са почерпени от роднини, селски зевзеци, авджии, приятели. И може би затова историите в „Били-Небили” са толкова истински и живи. Героите му сякаш се родеят с тези на Вазовите „Чичовци” и Чудомировите чудаци.
По случай 70-годишния си юбилей Иванко Маринов бе поздравен от заместник-кмета на община Кърджали Елисавета Кехайова, експерта в областната администрация Вилдан Сафер, от колектива на библиотеката, на която бе директор24 години, от братя и сестри по перо, от приятели и колеги.
„70 години трябва да са началото. Тепърва започва твоята нова младост, ново творческо вдъхновение, което да ни дава срещи все по-често от тук насетне, нови авторски твои решения”, пожела на юбиляра заместник-кметът Елисавета Кехайова, която изпрати поздрави и от името на кмета инж. Хасан Азис.
Екипът на Общинско радио Кърджали също поздрави твореца по повод неговите 70 години, който неизменно е бил активен сътрудник на медията. Ето и поздрава: „Скъпи Иванко, приеми най-сърдечните ни пожелания за творческо дълголетие и смелото ни пожелание бройката на книгите, които издаваш да догонват интересните години, които трупаш в кошничката на твоята мъдрост”.

Още снимки
 Прочитания: 1778 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign