Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Европейския ден на солидарност между поколенията

 28 Април 2016

Две събития организира младежката общност (Младежки алианс Кръг) към Арт движение Кръг, за да отбележи Европейския ден на солидарност между поколенията и да изрази своята почит към възрастните хора в името на живата връзка между поколенията и традициите. Денят 29 април се отбелязва от 2009 г. с решение на Европейския парламент във всички европейски страни чрез национални и местни инициативи с цел да бъде насърчавана солидарността и взаимопомощта между деца, младежи и възрастни хора.
Арт движение КРЪГ отбелязва 29 април с две събития. В помощ за възрастните хора при комуникацията им с технологиите в Арт къща Дъждовница се проведе уъркшоп в партньорство с местното кметство на тема „Как да си открия електронен адрес” – за възрастни жени, чиито наследници са пръснати из Европа. По данни от статистиката хората в нетрудоспособна възраст са 20% от населението в област Кърджали. По-голямата част от възрастното население живее в селата. В повечето местни къщи в Дъждовница вече има компютри и интернет, селото не е изключение от тенденцията баби да гледат внуците си, докато родителите работят в чужбина. По време на уъркшопа жените се научиха сами да си откриват и-мейл акаунт и скайп адрес, да се регистрират в социалните мрежи и „проиграха” съхраняване на парола и проверка на поща. Кметицата на селото Гюлхаят Халил почерпи участниците с домашно приготвена къпана баница, а младежите разправяха весели истории от чат-а.
В чест на Европейския ден на солидарност между поколенията в Арт галерия Кръг още на 28 април може да се види 2-метрова артинсталация (скулптура от хартия) „Раят лежи в краката на майките”, която виси от тавана до пода. На нея са представени художествени фото-портрети на 10 възрастни жени от Кърджали и селата. Всички снимки са направени от млади фотографи от фондация Кръг. Най-младата от жените Кериме Рашид от с. Невестино е на 75 години, а най-възрастната Стойка Дойчева от Кърджали е на 102. Всъщност 9 от жените вече са надхвърлили 90-те. Портрет на малко момче, което съзерцава красотата им и ги снима, е монтиран „в подножието” на склуптурата, като неразделна част от нея. През неговите очи бабите и майки на много деца и внуци Петра Николова (1924), Кера Петкова (1926) и Ганка Петрова (1925) от Кърджали, Хатидже Ахмед (1924) и Шефие Касим (1925) от с. Рани лист, Мукатес Хасан (1926) от с. Брош изглеждат като светици, които трябва да бъдат пазени, подкрепяни и обичани, и да намерят място в сърцата ни като носители на красота, памет за рода и родното място. В християнските и мюсюлманските религиозни книги можем да намерим много препоръки как да се дава приоритет на възрастните, как да се учим на почит и уважение към тях, да им показваме любовта си, да говорим с тях с усмивка, да им даваме преднина на пътя и да знаем, че както постъпваме като млади с тях, така и следващите млади ще постъпват с нас. Има един религиозен текст, който е подходящ да се цитира за случая: “И повели твоят Господ да не служите другиму освен Нему, и към родителите добрина! Ако единият от тях или и двамата достигнат старостта при теб, не им казвай: “Уф!” и не ги навиквай, а им казвай ласкави слова! И от милосърдие спусни за тях крилото на смирението и кажи: “Господи мой, помилвай ги, както и те ме отгледаха от малък!”

Още снимки
 Прочитания: 1494 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign