Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Над 300 участници събра шестият национален етнофестивал в Кърджали

 05 Юни 2016


Шестият национален етнофестивал „Кърджали-столица на толерантността 2016” събра в събота в Кърджали над 300 танцьори и певци от региона. Организатори на културния форум бяха община Кърджали и читалище „Юмер Лютфи”. Етнофестивалът се проведе под егидата на кмета инж. Хасан Азис.
На сцената в Дома на културата се изявиха 17 фолклорни групи и ансамбли, представящи фолклора на различните етнически общности, живеещи в региона.
Гостите и участниците от региона бяха поздравени от зам.- кмета на община Кърджали Елисавета Кехайова.
„За мен е огромно удоволствие за шести пореден път на тази сцена да сложа началото на една прекрасна традиция, която община Кърджали реализира съвместно с читалище „Юмер Лютфи” с участието на всички читалища от територията на областта. Преди шест години започнахме една инициатива, която се превърна в национална”, каза на откриването Елисавета Кехайова. Тя поднесе специалните поздрави и пожелания към участниците от кмета инж. Хасан Азис, който поради служебен ангажимент не успя да присъства на етнофестивала.
Културният форум бе открит от детския фолклорен ансамбъл за народни песни и танци при Дома на културата с ръководител Марияна Ликова и ансамбъла за турски песни и танци „Кърджали” при читалище „Юмер Лютфи” с художествени ръководители Юксел Есен и Себахат Неджиб.
Групата към читалище „Възраждане” от кирковското село Бенковски с ръководител Нурхан Сали представи ситно шопско хоро, турски танц „Османага” и индивидуално изпълнение на популярната турска народна песен „Чемберимде гюл ойа” (Венец от рози) и обра бурните аплодисменти на препълнената зала в Дома на културата.
Последваха изпълнения на български и турски народни танци на групата към читалище „Димитър Полянов” от кърджалийското село Костино, а танцовата група към читалище „Прогрес” от кърджалийското село Глухар представи турски и арабски танц.
На сцената се изявиха още танцовите и фолклорните групи към читалищата в кърджалийските села Стремци, Кобиляне, Чилик, Островица, Широко поле, Енчец, Миладиново, Рани лист и др.
Фестивалът нямаше конкурсен характер. Всички бяха отличени с грамоти за участие.

Още снимки
 Прочитания: 1740 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign