Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Международният фестивал „Перперикон” ще бъде открит на 20 юни

 06 Юни 2016

За шестнадесета година Кърджали ще бъде домакин на международния фестивал на изкуствата, като продължителността му ще бъде пет дни, а откриването ще стане на 20 юни, обяви днес на пресконференция Петър Савчов – директор на фестивала.
Той допълни, че организатори са сдружение „Окаста”, община Кърджали и Дома на културата. Темата на фестивала през 2016г. е „Перперикон – наследниците”. Във всеки един ден от фестивала ще бъде изиграно по едно представление, като входът за тях е свободен.
Сред заглавията са „Приказки за далечни земи” на театър „С’ Арца” – Италия, „Живот без сън” на театър „Сълза и смях”, авторският спектакъл на Александър Илиев – „Монмартр”. Ще бъдат представени изложба на арт галерия ДАР и кърджалийски художници. Ще бъде представена книгата на Христо Красин „Коланджа”. Кулминация и тази година ще бъде арт-пърформанс и хепънинг „Перперикон”. Той ще се състои на 25 юни на скалния град на траките.
Петър Савчов каза също, че и тази година няма да бъде връчена наградата „Златен Перперикон”, за принос в българската и европейската култура. Като причина той посочи липсата на достатъчно финансиране. Това е причина от фестивалната програма да отпаднат няколко български постановки и три от Турция.
Първоначално направените разчети за реализиране на фестивала показваха сума от близо 90 хиляди лева, успяхме да съберем половината, като 5 хиляди лева са предвидени в рамките на културният календар на община Кърджали, а по-голяма част са от дарители, уточни САвчов. По думите му Министерство на културата също ще отпусне средства, но конкретният им размер все още не е уточнен. Културното ведомство ще финансира общо 17 фестивала, като предвидената обща сума е в размер на 100 000 лева.


 Прочитания: 1613 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign