Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Градът и символите на културната идентичност

 09 Юни 2016

“Какъв град е Кърджали? Ние със сигурност знаем всичко или почти всичко за него и все пак... Всяко поколение търси и намира своята визия за града и свързва с тази визия представата за самото себе си.” – казват от Арт движение Кръг. Представители на организацията са участници в различни форуми и дискусии, посветени на културната идентичност на съвременните европейски градове. Как да бъде преосмислено и трансформирано културно-историческото минало на един град в нов тип символи за конструиране на модерна културна идентичност без съмнение е въпрос за неговото устойчиво развитие. Съвместната инициатива на Кръг с Община Кърджали „Мултикултурният град” вече 9 години акцентира върху културната идентичност като на процес, който се развива, а не като на книга с готови отговори. Културната идентичност на един град е съвкупност от материални и нематериални ценности, като последните по традиция са ресурс за иновации в културния календар.
Един от отворените въпроси е: какви трайни визуални материали в градската среда могат да представят уникалния характер на Кърджали? В отговор на този въпрос през май 2008 г. беше маркирано мястото на някогашната синагога. В резултат на изследвания на документи и визулни материали през юни 2010 г. беше разработена и монтирана между трите чинара на ул. „Републиканска” двуезична карта на първите ханове, кафенета и фурни в района на улицата, указваща техните места като част от архитектурната история на града от началото на 20 в. Това събитие беше съпроводено с изложба „Портрети и истории от кафенетата на стария Кърджали” – с фотоси, архивни и рекламни материали, стари сервизи и подноси за кафе, запазени от някогашните кафенета като центрове на социални контакти. Тази акция завърши няколко дни по-късно, когато гости на Кръг от Испания, Полша, Словакия и Кипър засадиха дръвчета, донесени от техните градове, на улицата на кафенетата.
Младите участници в екипа на Кръг продължиха да събират архивни документи и стари фотографии от живота в Кърджали през миналия век и в момента архивът на организацията съдържа над 200 оригинални визуални и писмени документи, някои от които са предоставени от изселници, родени в Кърджали. Днес на финала на програмата на тазгодишното издание на Инициативата „Мултикултурният град” една от архивните фотографии се превърна в билборд с размери 3 х 2 м, който беше монтиран на 12 м височина върху фасадата на административната сграда на „Пазар на производителите” ЕАД . На нея е изобразен традиционен пазар на камили. В монтажа на новия билборд се включи и изпълнителният директор на „Пазара на производителите” Рамадан Вали.
„Ние се стремим с последователни действия и също така посредством критичен исторически и културен анализ да очертаем и други, неглижирани към момента традиционни материални и нематериални символи на Кърджали, с подценяван досега ресурс за принос към градската културната идентичност” – казват от Кръг.

Още снимки
 Прочитания: 1400 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign