Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Бъдете внимателни! Следващите два дни високи температури

 16 Юни 2016

През следващите дни са обявени високи температури на територията на цялата страна.
Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.
Как да действаме при високи температури?
• Да се избягват обедните часове за извършване на дейности на открито, особено от страдащи от сърдечносъдови и мозъчни заболявания, както и от възрастни хора.
• За предпазване от топлинни и слънчеви удари да се носят шапки,слънчеви очила, светли и леки дрехи.
• Да се поемат достатъчно течности, с цел да се избегне обезводняване на организма.
• Приемът на плодове и зеленчуци възстановява по-бързо изгубените от топлината течности, предпочитат се леки храни без мазнини.
• Употребата на алкохол (концентрат) може да ускори настъпването на топлинен удар и да предизвика сърдечни проблеми
• Да се избягват продължителното излагане на слънце и слънчеви бани, както напрегнати физически дейности на открит
• Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. Честата смяна на такива пространства – напр. влизане или излизане от кола, паркирана на открито (в която температурата може да достигне и над 40 градуса) и в охладено помещение трябва да става внимателно. При влизане в автомобила, трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Аклиматизацията в студено помещение става за около минута-две. Резкият "преход" от топло към студено и обратно при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.
• Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са: зачервена, суха кожа, липсата на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане.
Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на хладно място и да се уводни, да приема течности през устата по възможност и да се потърси квалифицирана помощ на тел. 112. Прочитания: 1330 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign