Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Приключиха проверките на откритите плувни проверки и зони за отдих

 01 Юли 2016

По–добро от миналогодишното осигуряване на водно-спасителните дейности на всички басейни в община Кърджали отчетоха членовете на Комисия, назначена със заповед на кмета на община Кърджали. В състава на Комисията влизат представители на РЗИ, Общинска администрация, Полиция и БЧК, с чието съдействие е осъществено и транспортирането на експертите до проверяваните обекти.
Проверени са над 10 хотелски комплекса, сред които „Главатарски хан”, „Рока”, „Перперикон”, „Стремци” и общински плувен комплекс „Арпезос”. В обхвата на проверките са и зоните за отдих по бреговите ивици на яз. „Кърджали” и яз. „Студен кладенец”. Това каза председателят на комисията Тодор Радев, който е и главен специалист в общинската дирекция „Хуманитарни дейности”. При проверката е установено, че на басейните има назначени правоспособни спасители, като всички са със заверени талони.
„Собствениците на хотелски комплекси и почивни бази в района на Главатарци и Стремци, полагат все повече усилия за осигуряването на безопасността на почиващите в района и това води до все по-малко нарушения за разлика от района на Калоянци и Гняздово.”, каза още Тодор Радев. Полагат се много грижи и за поддържане на чистотата на водите в басейните,а в Регионалната здравна инспекция - Кърджали се осъществява засилен контрол за това. За целта в специални журнали се описва качеството на водата, количеството хлор и реагенти, както и графика за почистване на басейните.
За всички проверени обекти, разположени по бреговата ивица на двата язовира, комисията е изготвила протоколи в два екземпляра, в които са дадени указания да бъдат поставени забранителни знаци и табели „къпането забранено” и „скоковете забранени” там където водните площи са неохраняеми. На обектите с назначен спасител е заострено вниманието към оборудването на спасителните постове с необходимия инвентар и съоръжения, както и поставянето на информационни табла, ценоразписи и работно време.
През седмицата е завършил и курсът по водно спасяване в Кърджали, който се организира по линия на БЧК. Успешно са се представили всички кандидати. Само един трябва да се яви допълнително, за покриване на практическата част. Четирима от участниците в курса са покрили изискуемия норматив за открити водни площи и ще могат да работят и на морето. Прочитания: 1004 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign