Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Общинският съвет прие Етичен кодекс на общинските съветници

 14 Юли 2016

Етичен кодекс за поведение и политически морал на общинските съветници бе приет единодушно от общинските съветници по време на днешното заседание на Общинския съвет. Предложението бе на председателя на ОбС - Раиф Мустафа.
Комисия по етика ще следи за спазване на разпоредбите в Кодекса. Тя ще бъде оглавявана от заместник-председателя на ОбС Юсеин Ахмед, а нейни членове ще бъдат по един представител от представените в ОбС партии - ДПС, ГЕРБ, БСП и Реформаторски блок.
В Етичния кодекс са обособени четири раздела, регламентиращи стандартите за поведение на общинските съветници и начина на контрол. Цяла глава в него е отделена за конфликт на интереси. За неизпълнение на разпоредбите са предвидени дисциплинарни мерки и финансови санкции от 30 лв. до 300 лв., които ще може да налага председателят на ОбС по предложение на Комисията по етика. Дисциплинарните мерки са от напомняне и забележка до отстраняване от заседание и удържане на сума от възнаграждението на общинския съветник.
Една от целите е с приемането на Етичния кодекс да се повиши общественото доверие в органите на местното самоуправление и местната администрация. Прочитания: 910 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign