Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Синя зона” въвеждат в Кърджали

 14 Юли 2016

Зона за почасово паркиране ще бъде обособена в централната градска част на Кърджали. Това приеха на днешното си заседание общинските съветници, като точка за промяна Наредбата за организация на транспортната дейност.
За основен мотив за въвеждането на т.нар. "синя зона", бе посочен острият недостиг на места за паркиране в централната градска част, който ще нараства заради трайната тенденция на увеличаване броя на автомобилите. Територията на синята зона е определена след анализ на уличната мрежа. Тя обхваща 8 улици и 2 булеварда в централната градска част и е с възможност за обособяване на 500 паркоместа.
В предложението за изменение и допълнение на Наредбата за организация на транспортната дейност са заложени също цени, абонамент по настоящ адрес и начини на осъществяване на контрол.
Предвижда се таксата за час престой да бъде 1 лв. с ДДС. За юридически лица с търговски обекти или банкови институции в "синя зона" е предвидена възможност за абонамент от месец до година. За собствениците на жилища в обхвата на зоната за почасово паркиране е предвидена годишна такса.
Причина за въвеждането на платената зона в центъра на Кърджали е облекчаване на интензивния трафик и масовото паркиране, част от което е в нарушение на правилата за движение, бе посочено при разглеждане на точката.
Отношение по изменението и допълнението на Наредбата взеха Огнян Иванов от ГЕРБ, Радослав Милев от Реформаторския блок, Мюмюн Емин и Мухаррем Мухаррем от ДПС.
Всеки един от тях направи коментар на измененията, а в по-голямата си част всички се обединиха, че трябва да има по-широка дискусия върху промените във вид на обществено обсъждане с участието на жителите на общината.
От своя страна кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис пое ангажимент това да се случи и разшири предложението с иницииране на срещи по райони, на които да бъдат разяснени промените в Наредбата, а и да се чуят предложенията на гражданите. Кметът каза също, че ще е добре работната група да обмени опит с други общини в страната, където има Синя зона, за да се избегнат техните грешки при въвеждането й.
По време на заседанието стана ясно, че тепърва ще се уточнява кой ще следи за изпълнението на дейностите и контрола по наредбата. А това може да бъде юридическо лице – частна или общинска фирма.


 Прочитания: 1456 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign