Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис участва в дискусията „Да! На българските региони - Кърджали“

 25 Юли 2016

„Връзката между местния бизнес, местната и централната власт е от голямо значение. При добро взаимодействие и правилно поставени проблеми може да се получат добри резултати”, каза инж. Хасан Азис по време на дискусията „Да! На българските региони – Кърджали“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ / и вестник „Стандарт“. Кметът на Кърджали почерта, че от особена важност при организирането на такива срещи е тяхната ефективност. Той изтъкна, че най-важната характеристика днес е сигурността и в тази връзка посочи, че Кърджали и Смолян са двата града с най-ниска престъпност в страната, което не е маловажно за привличане на български и чужди инвеститори.
По време на икономическия форум инж.Азис постави широк кръг от 27 въпроса към изпълнителната власт.Пред министъра на МРРБ Лиляна Павлова повдигна въпроса за разширяването на ГКПП „Маказа“ с допълнителни гишета, които да обслужват пътниците. Посочи, че строителството на обходния път е от особено значение за намаляване трафика през областния град, също, че е нужен ремонт на пътя Кърджали-Смолян. Инж.Азис акцентира и на проблема с изграждането на промишлена зона в Кърджали.„Инвеститори дойдоха, показахме им едно празно поле и те заминаха за Димитровград.Имаме усещането, че местната власт е оставена да разчита единствено на собствените си сили.Засега нямаме средства, за да изпълним този важен проект”, подчерта кметът на Кърджали. Инж.Азис съобщи, че е скъсана връзка на дюкер, което заплашва проекта за Водния цикъл на Кърджали и пречиствателната станция за отпадни води да не може да изпълнява функциите си. Той уточни, че общината разполага с готов проект за ремонт на съоръжението и поиска съдействие за финансиране на дейностите по отстраняване на възникналите проблеми. На вниманието на министрите г-н Азис постави и въпроса с инфраструктурата към зоната за отдих край язовир ”Кърджали”, а именно-изграждане на мост към Крайно село, който да улесни трафика. Кметът посочи и проблема със свлачищата и водоснабдяването на населените места в общината. Пред министрите и бизнеса инж. Хасан Азис повдигна също въпросите, свързани с професионално образование и кадрите, превръщането на Кърджали в университетски град като анонсира, че в най- скоро време ще инициира среща с училищни директори, РИО и работодатели. На срещата градоначалникът акцентира и на държавната политика за развитието на туризма в региона.
В дискусията „Да! На българските региони - Кърджали” се включиха министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на земеделието и храните Десислава Танева, на социалната политика Зорница Русинова, на туризма Николина Ангелкова, както и зам.-министърът на икономиката Даниела Визиева и на образованието Диян Стаматов. Участваха също председателят на КРИБ в Кърджали инж.Фахри Идриз, народните представители Цвета Караянчева от ГЕРБ и от ДПС Мустафа Ахмед, Ердинч Хайрула и Салиха Емин, областният управител Илия Илиев, кметове на общини, президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, проф. Николай Овчаров, съветник на министъра на културата. Прочитания: 1070 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign