Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

7500 деца от 23 училища в община Кърджали влезнаха в класните стаи

 15 Септември 2016

15 септември отново събра в училищните дворове стотици деца от община Кърджали. Двадесет и три общински училища, едно от които Професионална гимназия, отвориха врати за възпитаниците си. През тази година те са близо 7 500 деца, като от тях 730 първокласници. Както винаги на 15 септември имаше много вълнения, цветя и усмивки.
Представители на общинското ръководство имаше в почти всяко едно учебно заведение в областния град, а кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис избра да бъде гост на общото тържество за училище „Св. Св. Кирил и Методи” и Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев”.
За да споделят празничния първи учебен ден тук бяха и Вилдан Сефер от областна администрация Кърджали, Цветана Границка от Регионалното управление по образованието и председателят на Тракийското дружество Яни Янев.
Празничното тържество бе открито от изпълнения на Гвардейския състав към Езиковата гимназия. Духовият оркестър изсвири „Тих бял Дунав“, а ученици, родители и учители посрещнаха знаменните групи на двете училища, след което бе издигнат и националният трибагреник.
Директорката на ОУ “Св.св.Кирил и Методий“ Лиляна Янкова прочете приветствие от името на народната представителка Цвета Караянчева. От свое име Лиляна Янкова акцентира върху новия закон за образованието, който тя определи като гаранция за бъдещето на Родината -децата. Тя припомни,че ръководеното от нея училище е на първо място в областта и на 80 място в страната по успех при външното оценяване. Ние сме училище, което създава личности на успеха, подчерта Янкова.
Към всички се обърна и директорката на Езиковата гимназия Йорданка Чавдарова. Тя поздрави осмокласниците на гимназията, които успешно са положили своите изпити и са заслужили своето обучение в най-престижното учебно заведение на област Кърджали. „ Гордеем се с вас и считам, че ще покажете същите резултати в училище.”
Директорката на ПГПЧЕ „Христо Ботев” също подчерта важността на новият закон за училищно и предучилищно образование, като обърна особено внимание на бъдещите обществени съвети, които ще се изградят към училищата и чрез които заедно учители и родители ще могат да вземат решения за децата.
Чавдарова изрази убедеността си в високият професионализъм на преподавателският колектив на гимназията и пожела на дванадесетокласниците успех на матурите и постигане на успехите от последният випуск на гимназията отвел я в топ сто на най-добрите училища в страната.
Кметът инж. Хасан Азис сподели всеобщото вълнение.Той посочи,че образованието се е утвърдило като темите с най-голяма значимост в страната и пожела успешна година на всички ученици.
„Най- сърдечно ви поздравявам за първият учебен ден 15 септември. Всеобщото ни вълнение произтича не само от личните ни училищни спомени, а и от съзнанието че през последните години образованието се утвърди като една от темите с най-голямо значение. Това е така, защото образованият човек е свободна личност и има право на избор през своята реализация в живота. Очакваме че чрез реформите в образованието българското училище да бъде по-привлекателно, достъпно и приятно място. Училището и знанието са национални ценности и затова е така силна почитта към всички, които дават своя принос към за тяхното съхраняване и развитие.
Скъпи учители, благодаря за вашите усилия, за вашия професионализъм, за вашето търпение, за вашата подкрепа. Ще положим съвместни усилия за истинско работещо образование, което е съхранило нацията през вековете, както и за вашето достойно място в обществото.
Скъпи ученици, вие сте нашето богатство. А вашият и нашият достоен капитал в живота е знанието. И много се надявам училището да бъде по-интересно и по-полезно за вас. Да си спомним добродетелите на нашия народ, да преоткрием общия език помежду ни.Нека първият училищен звънец възвести успешна учебна година, която да ви дава нови знания и незабравими преживявания с вашите съученици, учители и родители.
Уважаеми родители!
Заедно с вас ще възпитаваме съвременни и целеустремени в науката и образованието личности. На първо място поставяме семейните ценности. Не само у дома, но и във училище, нашите деца да бъдат спокойни, щастливи и добри. В този тържествен ден е много важно да си дадем сметка, че образованието е големият ресурс на нашата страна.
На добър час и успешна учебна година!”, каза в словото си кметът инж. Хасан Азис.
С приветствия за първия учебен ден се обърнаха Мариана Тонева-родител на първокласник в ОУ „Св. Св. Кирил и Методии”, председателят на Ученическият съвет към ПГПЧЕ „Христо Ботев”, както и дванадесетокласничката Люба Колячева. За първия учебен ден поздравителни адреси изпратиха от КНСБ, Тракийското дружество,Читалище „Тракия 2009“, а ученици изнесоха кратка музикална програма. За всички прозвуча и първият учебен звънец.
След това първокласниците се отправиха към класните си стаи преминавайки през първата буква от азбуката, а осмокласниците на гимназията с преподаване на чужди езици влезнаха за първи път в новото си училище водени от класните си ръководители. Тази година ключът на знанието отново бе връчен на осмокласника с най-висок успех от положените изпити за прием в гимназията, а заедно с възпитаниците на 8 Н3 в класната стая влезе и градоначалникът, който им пожела успешна и ползотворна година.

Още снимки
 Прочитания: 1363 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign