Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С голям концерт Читалище „Юмер Лютви” отбеляза Курбан Байрам

 16 Септември 2016

Със съдействието на община Кърджали, читалище „Юмер Лютфи” организира празничен концерт в Дома на културата по случай мюсюлманския празник Курбан Байрам. В залата, която се оказа тясна, за да побере всички, дойдоха хора от няколко поколения. Културната проява бе уважена от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, неговия заместник Елисавета Кехайова и кмета на община Кирково Шинаси Сюлейман.
С много аплодисменти бяха посрещнати и изпратени изпълненията на ансамбъла за турски песни и танци „Кърджали” с главен художествен ръководител Юксел Есен и Себахат Неджиб, детската фолклорна група и балетната формация „Сюрприз“.
Публиката се наслади и на изпълненията на младите солисти - 10-годишната Илайда Ферад и 12-годишният Толга Хасан, както и на изпълненията на Бехие Ахмед, Байрам Байрам, Дуйгу Емин, Чагла Бирол и Айсун Ахмед.
A традиционната игра „Зейбек” потопи зрителите сред чудното вълшебство на турските народни танци.
От името на общинското ръководство кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис поздрави всички присъстващи в залата с най-големия мюсюлмански празник - Курбан Байрам.
„Всеки празник за нас е един повод да бъдем заедно. Всеки празник, независимо дали става въпрос за християнски или мюсюлмански в Кърджали, превръщаме в център на вниманието не само за нашия регион, но и за цялата страна. Когато празнуваме заедно, Кърджали се превръща в столица на толерантността. Тогава когато празнуваме празниците си, най-важното е, че ги споделяме. Когато ние празнуваме своите мюсюлмански празници, те са споделени от нашите братя и сестри християни. И обратно. Един знак, които е много важен, особено в дни в които не само Европа, но и целият свят е разтърсен от много проблеми и рискове, проблеми, които са на основата на религиозни противоречия и противоборства. Кърджали винаги дава един добър модел на взаимодействие. Кърджали винаги дава един пример, едно послание и към страната ни, и към Европа, със своето толерантно отношение. Не помним в историята на Кърджали да е съществувал проблем на основата на етнически противоборства. Кърджали не познава такива случаи и аз се радвам и се гордея, че съм кмет на най-толерантния град, за което ви благодаря. Още веднъж честит Курбан Байрам на всички, които празнуваме заедно и да даваме този пример на нас самите, на идните поколения, на страната, Европа и света.”

Още снимки
 Прочитания: 1212 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign