Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Общинският съвет прие с 23 гласа „за” Плана за финансово оздравяване на Община Кърджали

 16 Септември 2016

Две допълнителни точки бяха включени в дневния ред на днешното заседание на Общински съвет Кърджали по предложение на кмета инж. Хасан Азис. Първото от тях е свързано с изпълнение на проект по фонд „Солидарност”, а второто с допълнение към Решение 133 на Общински съвет Кърджали от 20 май 2016 г. Така в дневният ред на заседанието бяха вписани 32 точки. Той бе приет единодушно от 39 общински съветници, присъстващи на заседанието.
Очаквано най-дискутирани бяха първите две точки свързани с информация за изпълнението на бюджета и сметките за средствата от Европейския съюз на Община Кърджали за първото полугодие на 2016 г., и приемането на плана за финансово оздравяване на общината в периода 2016-2019 г.
Несъгласие с представената информация изрази председателят на групата общински съветници от ПП ГЕРБ Огнян Иванов, който влезе в дискусионен режим с кмета на общината за представените данни от изпълнението на бюджета. Иванов изрази и позицията на групата съветници от ГЕРБ по двете дебатираните теми, за които те дадоха отрицателния си вот.
Отчетът за изпълнението на финансовата рамка на Общината за първото полугодие на 2016 година бе приет с 23 гласа „За”, 11 бяха против, а петима съветници се въздържаха.
Очаквано в дискусията свързана с оздравителния план на общината, се включиха всички политически групи съветници. Тя продължи близо 45 минути, а изказвания направиха председателите на групите съветници - от БСП Георги Кючуков, от ГЕРБ Огнян Иванов, от Реформаторския блок Радослав Милев и от ДПС Мухаррем Мухаррем, както и общинските съветници на движението Емин Халил и Мехмед Мехмед.
Кючуков потвърди необходимостта от приемане на оздравителен план за общината, но заяви, че групата няма да подкрепи така направеното предложение. В същото време призова към диалог между местната и централната власт, за да се случат рационалните решения. Огнян Иванов заяви, че така предложеният документ не е такъв, какъвто трябва да бъде и няма да бъде приет от МФ, като по този начин мотивира и отрицателният вот на групата съветници от ГЕРБ.
От ДПС пък заявиха, че ще подкрепят плана с пълното съзнание, че има проблеми и те трябва да се решават.
В отговор на поставените въпроси кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис заяви:
„Успешното управление се основава на добрия диалог. За съжаление местната власт е в позиция на монолог спрямо централната. Високата степен на централизация също пречи за управлението на местната власт. Всяко едно управление е с цел подобряване на условията на живот. Последните осем години ние не увеличавахме данъците. Решението бе на Общинския съвет и бе общото виждане и съобразяване със социалния статус на гражданите. Дори в настоящия момент ние няма да прехвърлим тежестта към гражданите. В последните години Общината е в условия на опозиция от гледна точка на централната власт, като има зависимост от страна на партийната принадлежност. Със собствения си бюджет Общината покрива дейности, които са част от централния бюджет. Към момента ние трябва да осигурим 200 000 лева за ремонт на училище „Владимир Димитров-Майстора” без финансиране от другаде. 6 млн.лв. ни са задълженията заради съфинансиране на европейски проекти. Ако през последните 7-8 години не спазвахме финансова дисциплина задълженията ни вместо 14 щяха да бъдат 30 млн.лв.”.
Инж. Хасан Азис бе категоричен, че разполага с още по-голяма енергия за справяне с проблемите и изрази надежда по-голямата част от съветниците да не бъдат песимисти за бъдещето на общината.
В крайна сметка планът за финансово оздравяване на Община Кърджали за периода 2016-2019 г. бе одобрен с 23 гласа „За” и 16 „Против”. В него се предвиждат увеличаване на местните данъци, както и искане на безлихвен кредит в размер на 7 млн.лв. от Министерството на финансите.


 Прочитания: 1218 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign