Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали тържествено чества 108 години от обявяването на Независимостта на България

 22 Септември 2016


С прочитане на Манифеста, с който княз Фердинанд провъзгласява Независимостта на България във Велико Търново на 22 септември 1908 г, започна празникът в Кърджали. Градският духов оркестър изпълни военни маршове, а признателните кърджалийци поднесоха цветя пред Паметника на освободителите в града. В общоградското честване по повод 108-та годишнина от обявяването на независимостта на България се включиха много граждани. От името на общински и държавни институции, народни представители, учебни заведения, патриотични организации и политически партии бяха поднесени много венци пред монумента в Градската градина.
Сред участниците в тържеството бяха кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, народният представител Цвета Караянчва, областният управител Илия Илиев, председателят на местния парламент Раиф Мустафа, директорът на ОД на МВР Венцислав Момчилов, отец Петър Гарена, общински съветници, представители на политически партии, неправителствени организации.
След химна на България, изпълнен от градския духов оркестър, кметът инж. Хасан Азис поздрави всички кърджалийци по случай 108-та годишнина от обявяването на независимостта на България.
В словото си градоначалникът припомни, че обявяването на независимостта е важен политически акт с непреходно значение.

Пълен текст на словото на кмета инж. Хасан Азис

« Уважаеми дами и господа! Скъпи съграждани! 22 септември e Денят, в който през далечната 1908 г. е обявена новата, независима европейска държава – България. Денят, който увенчава националните усилия от 19-ти век за свободна и независима България. Именно затова за мен е огромна чест и силно вълнение да говоря пред Вас за тази особено значима за всички нас бележита дата.
Неоспорима истина е, че преди 108 години в Старопрестолното Велико Търново, триумфира една справедлива за българския народ кауза. Съединената на 6 септември 1885 г. България обявява своята независимост. Отхвърлени са несправедливите ограничения, наложени от Берлинския конгрес, на който съдбата на България бе решена, забележете; без каквото и да е участие от българска страна.
Дръзко, решително, непоколебимо, но мъдро и дълбоко премерено, с акта на независимостта е защитено достойнството ни.
Независимостта е и висша гражданска ценност. Само общност от свободни граждани може да изрази и спечели национална кауза като независимостта. Цялото развитие на евроатлантическите държави през последните години доказа, че единствено в развитите граждански общества независимостта е силна и ефективна.
Независимостта е истинска реалност на модерния възглед за европейска общност. Само независими държави могат да градят своето бъдеще в интерес на народа си. Само независимите държави могат да уважават и зачитат както своята, така и чуждата независимост. Тези идеи са същността на съвременното разбиране за партньорство и сътрудничество.
Според редица проучвания до скоро българските граждани не са чувствали особено празнично деня на Независимостта. Тази дата е минавала някак мимоходом в историята ни - тя няма блясъка на военната победа или трагичния ореол на потушено въстание. Почти е станала клише фразата, че ние нямаме загубена битка на бойното поле, но и нямаме спечелена битка на масата за преговори. 22 септември 1908 година обаче е датата, която опровергава казаното, защото провъзгласяване на Независимостта е короната на проявената за първи път блестяща политическа дипломация от държавните ни мъже.

Както при Съединението, и тук сме свидетели на национално-отговорното обединяване на политическите ни мъже, на прояви на истински, а не показен патриотизъм, на търпелива дипломация и твърда позиция. Едва ли някой разумен човек би обезценил или пренебрегнал въоръжената борба на народа ни. Едва ли ще дойде време, когато ще спрем да отдаваме почит пред паметта на герои и мъченици, поставили живота си на пътя, по който ние да минем и да вървим напред. За разлика обаче от много други народи, изключително горди с независимостта на държавите си, ние години наред не отдавахме значимото на акта, извършен на 22 септември. Дали, защото той не е в резултат на епични сражения или не е оповестен с гърма на оръдията, а е постигнат с изнурителни преговори и е ознаменуван със звъна на камбаните? Но, ако се постараем отново да прочетем историческите факти ще се убедим, че трябва с особена гордост да отбелязваме на този ден една от най-блестящите дипломатически акции в най-новата ни история. Тогава вероятно няма да се питаме защо толкова труд и напрежение е трябвало да изживеят борците за независимостта на България; защо толкова пътувания из Европа са предприели тогавашните български политици. Отговорът е само един и той е пределно ясен – защото са били убедени, че само независимият човек може истински и пълноценно да живее и да твори.
Вече 108 години, изстраданата българска независимост е извор и основание за национално самочувствие. В този тържествен ден нека изпълним душите и сърцата си с гордост от безценното дело на тогавашните български държавници. Нека им бъдем достойни потомци, с умението сами да творим историята си, редом до независимите европейски държави. Нека винаги черпим вдъхновение от историческото им дело в изграждането и укрепването на българската държава и повишаване самочувствието на българския народ, въпреки трудностите, които срещаме по своя път.
Величието на днешния ден винаги ще вдъхновява националния оптимизъм у всеки гражданин за достойно европейско бъдеще на страната ни. За много години, скъпи съграждани! Честит празник! Да живее България!”, каза в словото си по случай 22 септември кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

Общоградсккото тържество в Кърджали завърши с празнична програма, в която участваха деца от Школата по китара.

Още снимки
 Прочитания: 1685 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign