Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Поставиха обозначаващи табели по проект „Пътят към библиотеката” на фондация „Глобални библиотеки България”

 28 Септември 2016

Указателни табели ще обозначават пътя до библиотеки и читалища в община Кърджали. Те са 4 на брой, а инициативата е част от проекта „Пътят към библиотеката” на фондация „Глобални библиотеки-България”. Днес в Кърджали официално бе открита една от табелите, която се намира пред Регионалната библиотека „Н.Й. Вапцаров”.
Официални гости при откриването бяха експертът в Министерството на транспорта Бойко Лечев, директорът на „Глобални библиотеки България” Ивайло Георгиев и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
При откриването на указателната табела директорът на културната институция Уляна Ганева уточни, че Инициативата „Пътят към библиотеката“ стартира в Кърджали и Дулово на 28 септември, като началния й етап обхваща 650 библиотеки в 166 общини в цялата страна. „Благодарение на това, че сме част от „Глобални библиотеки България” нашата библиотека е оборудвана с компютърна техника. Ползвателите, гражданите и гостите на града имат възможността да ползват нашата техника, имат достъп до интернет и ползват услугите, които ние предлагаме”, каза Уляна Ганева.
За ползите и практическите ефекти от проекта „Пътят към библиотеката” говори експертът в Министерството на транспорта Бойко Лечев. „Искаме да покажем на хората къде се намират тези библиотеки, оборудвани с компютърна техника, защото освен хартиени носители, в тях могат да получат и електронна информация от електронните библиотеки, позиционирани в интернет”, каза експертът от транспортното министерство.
Кметът на общината инж. Хасан Азис също честити новата придобивка за кърджалийци – указателните табели към библиотеките в общината, и каза: „Досега библиотеките винаги са били център за духовно развитие, среща с книгата или начин да се докосне до тази литература, която предпочита. В момента билблиотеките са нещо повече от това да се съхраняват книги. Освен за духовно развитие и обогатяване, библиотеките вече са място за достъп до интернет, за връзка с глобалното интернет пространство. Хората имат възможност чрез библиотеките да се свързват и със свои близки по цял свят, да получават различни услуги по интернет.”, каза кметът.
Началният етап на проекта „Пътят към библиотеката“ обхваща 650 читалищни, общински и регионални библиотеки в 166 общини в цялата страна, като в рамките на проекта ще бъдат поставени указателни табели до над 900 библиотеки, снабдени с компютърна техника по програмата на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Още снимки
 Прочитания: 1595 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign