Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

11-то издание на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна - 21 век" бе открито днес в Кърджали

 29 Септември 2016

Единадесетото издание на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна - 21 век" бе открито днес в Дома на културата. Негови организатори за седми път са Европейската комисия и фондация „Европейски екологичен фестивал", а община Кърджали за шеста поредна година е основен партньор и домакин на събитието. Затова и официалното откриване на фестивала бе направено от заместник–кмета на община Кърджали Елисавета Кехайова. Тя поздрави участниците и подчерта, че всяка година младите хора на Кърджали проявяват все по-голям интерес към форума, което е показателно за все по- развитото им чувство към опазването на природата и света в който живеят.
В подкрепа на зелената идея на откриването присъства и ръководителят на представителството на Европейската Комисия в България Огнян Златев. Той също поздрави участниците и припомни, че Комисията винаги е подкрепяла подобни инициативи, защото знанието как да опазваме природата и как да живеем по-добре е изключително важно за всеки.
Официалното откриване на фестивала бе съпроводено и с откриването на изложба фотографии, дело на клуб „От черно до бяло” при ОДК Кърджали. Затова и на сцената бяха поканени директорът на ОДК Кърджали Златка Пеньова и ръководителят на клуб „От черно до бяло” Антония Грозева, които споделиха, че партньорството в такъв тип инициатива е радост за тях, още повече, че могат да покажат колко красив е Кърджали и природата, която ни заобикаля чрез погледа на възпитаниците на клуба.
Невена Праматарова, управляващ директор на фондация ”Европейски екологичен фестивал”, изрази възхищението си от младите фотографи и отправи покана към тях за представяне на изложбата им в столицата.
Програмата на фестивала продължи с безплатни прожекции на екологични филми за подготовка на населението за реагиране и справяне в критични ситуации, природни бедствия и аварии. По-голяма част от тях са специализирани продукции с образователна и превантивна цел срещу природни бедствия и аварии на водещи европейски и български медии, институции и неправителствени организации, участвали в изданията на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“. Прожекциите ще продължат и утре в Дома на културата от 9,00 до 12,00 часа.
На откриването на проявата днес присъстваха и проф. Лъчезар Филипов - ръководител секция Космическа Астрофизика в Институт за Космически изследвания и Технологии – БАН и д-р Захари Бисеров - преподавател в Нов Български Университет, член на УС на Асоциация на сухопътните войски на България. Те бяха представени от Невена Праматарова, управляващ директор на фондация ”Европейски екологичен фестивал”, която прикани присъстващите да се включат в организираната утре от 9,30 до 12,30 в залата на Бизнес инкубатора образователна дискусия с участието на експертите.
Сред темите, които ще бъдат представени, са какво приложение имат космическите технологии при бедствия и аварии, как трябва да се реагира в различна среда при възникването им и какви практическите умения трябва да имат хората за реагиране и справяне в критични ситуации, природни бедствия и аварии. В дискусията се очаква да се включи и проф. д.т.н. д-р инж. Гаро Мардиросян също от института за космически изследвания при БАН.
Днес следобяд програмата на фестивала включва практическо заниятие, което ще се проведе в двора на СУ „Отец Паисий”.

Още снимки
 Прочитания: 1738 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign