Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

По време на учение в рамките на екофеста евакуираха над 700 ученици за 4 минути

 29 Септември 2016

В рамките на 11-тото издание на Европейският екологичен фестивал „Зелена вълна -21 век” днес следобед се проведе практическо занятие на тема "Действие на застрашените и на силите от единната спасителна система при ликвидиране на обгазяване, причинено от терористична дейност .“
Само 4 минути и 37 секунди трябваха на 736-те ученика и 68-те преподаватели, намиращи се в сградата на СУ „Отец Паисий” Кърджали, да се евакуират при подаденият сигнал за терористична атака. Те бяха изведени от училището от педагогическия състав на учебното заведение. В занятието бяха включени службите на Единната спасителна система, имащи отношение към подобна аварийна ситуация, като всяка от тях показа отделните действия спрямо техните задължения в ликвидиране на последствията от терористичният акт.
Ученици доброволци към БМЧК показаха даване на първа долекарска помощ на двама свои съученици пострадали при евакуацията. Намиращият се в по-тежко състояние ученик бе взет от кола на Спешна медицинска помощ за лечение в болнично заведение. В същото време пожарен автомобил на служба „Пожарна безопасност и спасяване” показа бърза реакция при потушаване на пожара възникнал вследствие на терористичният акт, а специализиран автомобил на службата извърши аварийно спасяване на ученик останал при евакуацията на третия етаж на учебното заведение.
В практическото занятие се включиха и службите на МВР с показни действия за залавяне на терориста. Стрелба, гонитба и борба с участие и на служебно куче предшестваха залавянето на терориста. В края на практическото учение Димитър Разкалински, началник сектор "УОМП", община Кърджали, даде висока оценка за организацията на евакуацията на децата и подчерта, че видяното днес от тях ще им бъде винаги от полза като превантивни знания за действие в кризисни ситуации.
Преди началото на практическото учение Димитър Разкалински представи пред директори на учебни заведения Общинския план за действие при кризи. Обучението им се проведе в сградата СУ „Отец Паисий”.

Още снимки
 Прочитания: 1197 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign