Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Млади антарктически учени от Балканите се събират за първи път в Кърджали

 30 Септември 2016

В рамките на Дните на Кърджали, на 1 и 2 октомври 2016 г., Българският антарктически институт (БАИ) организира първи Балкански семинар на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС) на тема "Приносът на младите полярни изследователи от Югоизточна Европа за антарктическата наука".
Събитието ще събере за първи път млади антарктически учени от Турция, Румъния, Гърция, Сърбия, Македония и България за развитие на сътрудничеството на балканските антарктически изследователи, които ще обменят идеи и опит в областта на научните изследвания и образователните инициативи, свързани с Антарктида.
По време на официалното откриване на форума в Народно читалище „Обединение 1913“ на 1 октомври/събота/ 2016г. от 16.00 ч. ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Българския антарктически институт и Полярния изследователски център към Истанбулския технически университет. Целта на меморандума е да се създаде рамка за сътрудничество между българските и турските антарктически програми в областта на изследванията на Ледения континент. Проф. Христо Пимпирев и д-р Бурджу Озсой ще се договорят за обмен на учени, научна информация и техническо оборудване за работа по съвместни проекти.
На откриването ще присъстват председателят на Комисията по образование и наука в НС Милена Дамянова, зам.-председателят на Комисията по външна политика в НС Борис Станимиров, депутати, областният управител на Кърджали Илия Илиев и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Прочитания: 1240 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign