Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Първи Балкански семинар на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС) бе открит в Кърджали

 01 Октомври 2016


Първи Балкански семинар на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС) започна днес в Кърджали. В рамките на два дни млади антарктически учени от Турция, Румъния, Гърция, Сърбия, Македония и България ще обменят идеи и опит в областта на научните изследвания и образователните инициативи, свързани с Антарктида.
Началото на форума бе дадено с подписването на Меморандум за сътрудничество в Антарктида между България и Турция. Подписите си положиха проф. Христо Пимпирев, директор на Българския Антарктически институт и от д-р Бурджу Озсой, директор на Полярния изследователски център към Истанбулския технически университет.
«Избрахме Кърджали, защото е център и може да обедини различните млади хора, които имат интереси към един далечен континент”, посочи проф. Пимпирев и благодари за гостоприемството на община Кърджали и кмета инж. Хасан Азис за предоставените отлични условия.
«Антарктида е континент на младите, континент на 21- ви век, даже на 22-ри. Това, че България е инициатор на тази Балканска среща ме радва изключително, защото така можем да осъществим нашите контакти и да работим заедно», каза още проф. Пимпирев.Той допълни, че е поставено добро начало на сътрудничество, което в бъдеще може да продължи с изграждане на обща Балканска антарктическа база, каквато база имат Норвегия, Швеция и Финландия.Проф.Пимпирев коментира, че с първата по рода си регионална среща на млади полярни изследователи и подписания Меморандум за сътрудничество стартират честванията по повод 25- та юбилейна Българска антарктическа експедиция.
«Това събитие със сигурност нарежда Кърджали на едно друго ниво не само в нашата страна, но и на Балканите, защо не и в Европа.Кърджали е място, където намират баланс различни противоположности от различен характер, а днес е налице и балансът между студеното и топлото. Надявам се тази инициатива да има своето продължение», каза кметът инж. Хасан Азис, който приветства гостите. Инж. Азис подчерта, че за Кърджали е въпрос на престиж и отговорност да поеме следващи инициативи на млади и дългогодишни полярни изследователи. Градоначалникът припомни, че Кърджали има вече своето място на Антарктида с представителство в българския екип, знаме на Антарктида и най-вече географски - с нос на името на града.
Инж. Азис пожела успешни нови срещи, успешни експедиции и научни изследвания на Ледения континент. В изказването си д-р Бурджу Озсой, директор на Полярния изследователски център към Истанбулския технически университет подчерта, че Антарктида е не само място за наука и изследвания, но и за добро сътрудничество и мир.
Заместник-председателят на Комисията по външна политика в НС Борис Станимиров посочи, че българската полярна дейност на ледения континент е важна за външната ни политика поне по две причини, едната от които е позитивния имидж на България като нация, която разчита на устойчиво развитие чрез науката и знанията и другата, че страната ни е част от т.нар. антарктическо правителство по силата на международен договор повече от 60 г. в условията на уникално сътрудничество между нациите и учените.
Срещата на младите полярни изследователи продължава в залата на читалище "Обединение" с дискусии по различни теми, включени са също презентации на водещи български учени, сред които проф. Нешо Чипев, отговарящ за научната програма на Българския антарктически институт.

Първият Балкански семинар на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС) се провежда в рамките на Дните на Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 933 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign