Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Трима именити спортисти са новите почетни граждани на Кърджали

 21 Октомври 2016

На тържествената сесия по случай 21 октомври - Деня на Кърджали бяха обявени новите почетни граждани. Това са голямата дама на българския волейбол Таня Гогова, многократният републикански шампион по борба Джемил Реджеб и майсторът на спорта Динко Атанасов, посмъртно. Решението бе гласувано с пълно болшинство от общинските съветници на всички политически сили в местния парламент на Кърджали.
Отличието, диплом и специално изработена пластика, връчи кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
С отбора «Левски-Спартак» Таня Гогова е 10 пъти шампион на България и три пъти сребърен медалист от европейски клубни шампионати. Джемил Реджеб е носител на много медали по борба, през 1970 г. е обявен за Майстор на спорта, две години печели турнира Дан Колов и е републикански шампион.
Майсторът на спорта Динко Атанасов трикратно е в десятката на най-добрите волейболисти на България, а през 1966 г. е номер 1. С участието си в ІХ-ия Световен младежки фестивал през 1968 г. е извоювал златни медали за България. Същата година участва на олимпийските игри в Мексико, където България се класира на VІ-то място.

„Чувствам се особено развълнувана.Това е един много специален ден за мен, защото съм удостоена с високото звание „Почетен гражданин”, каза Таня Гогова и пожела Кърджали да продължава да помага на спорта и завоюва нови спортни върхове. Голямата волейболистка сподели, че ще се радва , ако Кърджали има Музей на спорта и обеща да дойде специално за неговото откриване .
„За мен това е голяма гордост. Искам да изкажа своята благодарност към ръководството на община Кърджали за оказаната чест да бъда отличен като почетен гражданин точно на 21 октомври – Деня на Кърджали. Израснал съм в този град и цялата си спортна кариера по борба градих тук, оттук започна и моя път към големия спорт”, каза Джемил Реджеб.
Получавайки отличието Виктор Атанасов благодари за високото признание на своя баща - големия волейболист Динко Атанасов. Той посочи, че трябва да се работи за масовизиране на спорта след децата и младите хора, което ще помогне за откриване на нови таланти.
На тържествено заседание, посветено на Деня на Кърджали – 21 октомври, Общински съвет, в израз на обществена оценка за многобройни и изключителни заслуги, отдава значимото на изтъкнати общественици- видни български и чужди граждани, със съществен принос в духовното и материално извисяване на община Кърджали и страната ни, като ги удостоява със званието “Почетен гражданин на община Кърджали”.
Инициативата за честването на 21 октомври – Денят на освобождението на град Кърджали идва от далечната 1939 година, а традицията за ежегодното отбелязване на тази дата е от 1977 год.
От тогава до сега, за почетни граждани на община Кърджали са обявени 33 души – личности доказали себе си.Още снимки
 Прочитания: 1287 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.