Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Екология в действие – обичаме и пазим природата”

 08 Декември 2016

Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров” спечели екопроект, в рамките на който в продължение на 5 месеца 45 ученици от 3 училища в Кърджали ще се учат на теория и практика как да опазват околната среда. Проект „Екология в действие – обичаме и пазим природата” се реализира в партньорство с НЧ ”Обединение1913”, СУ ”Владимир Димитров – Майстора”, ОУ „Св. Климент Охридски” и СУ „Отец Паисий”.Това съобщи днес на пресконференция Уляна Ганева, директор на РБ „Н. Й. Вапцаров”. Тя представи и основните дейности по проекта, в които са включени не само обучение на децата, но и прилагане на практика на наученото в градските паркове „Арпезос – Север”, ”Горубсо” и „Простор”. В рамките на проекта, с помощтта на обучителите и библиотечните работници, участниците ще подготвят „Наръчник на младия еколог”, който ще бъде издаден в 200 екземпляра. Ще бъде изработена и интернет страница на проекта с полезна информация, съвети и модели за опазване на околната среда; снимки и клипове, показващи заразителни примери за подобряване и опазване на градската среда. Електронен вариант на наръчника ще бъде достъпен от тази страница. След приключването на проекта интернет страницата ще продължи да бъде източник на информация по проблеми на природата и околната среда.
Основната цел на проекта е да изгради устойчива екологична култура и възпитание на отговорно отношение към природата в подрастващите, каза днес Ганева и допълни, че стремежът на екипа ще бъде да формира социално значими компетенции у децата за идентифициране и решаване на проблеми на околната среда от най-близкото обкръжение. Проектът е насочен и към формиране на култура за устойчиво развитие на природата в родния край и не на последно място да утвърди библиотеката като активен участник в обществения живот, подчерта още Уляна Ганева.
Проект „Екология в действие – обичаме и пазим природата” бе спечелен в Конкурс за проекти 2016 - сесия 2 „Библиотеката – активен участник в обществения живот” на Фондация „Глобални библиотеки – България”, договор РД11-00-115/24.06.2016 между Министерство на културата и ФГББ.
Сключен е договор за безвъзмездно финансиране МК – ДБФ – 45 от 25.11.2016 г. с Фондация „Глобални библиотеки – България” на стойност 3660 лв. и съфинансиране от РБ”Н.Й.Вапцаров” в размер на 915 лв. Проекта е с продължителност пет месеца - от 01.12.2016 до 30.04.2017 г.


 Прочитания: 1253 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign