Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ !

 04 Януари 2017П Р Е Д У П Р Е Ж Д Е Н И Е

Въз основа на данни, получени от ГД «Национална полиция», община Кърджали призовава своите граждани:


Не предприемайте пътувания през периода от 6 до 8 януари, ако не са крайно наложителни. В края на работната седмица се очакват обилни снеговалежи, понижение на температурите, опасност от навявания и заледявания в цялата страна.

При усложнени метеорологични условия за периода от 9 ч. на 5 януари до 9 ч. на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по участъци от републиканските пътища, за да не се допускат задръствания и блокиране на моторни превозни средства, да се осигурят нормални условия за работа на снегопочистващата техника и да се запази животът и здравето на пътуващите.
Правилата за безопасно поведение при усложнена зимна обстановка:
■Преди да тръгнете на път – проверете прогнозата
Задължително е още преди да тръгнете да проверите каква е метеорологичната прогноза и какво време ви очаква по време на пътуването. От години е практика у нас, при опасно време, метеоролозите да обявяват предупредителен код. Тази информация може да откриете на сайта на НИМХ www.weather.bg, там има специална секция „Опасни явления“. Ако има обявен оранжев или червен код, най-добре е да отложите пътуването, ако не е належащо.
■Подготовка на автомобила
Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за зимния период – зимни гуми, вериги, въже за теглене, лопата, топли ръкавици, светлоотразителни жилетки и др. Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система на колата си, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна.

■Носете си топли дрехи, обувки и заредете колата с повече гориво
Зимата е непредвидима, възможно е да тръгнете с добро време, а само час-два по-късно всичко да се промени и да попаднете във виелица със снегонавявания. Възможно е да се стигне до затваряне на пътищата и да ви се наложи да чакате с часове в колата. При такава ситуация е важно да сте подготвени с топло облекло, подходящи обувки и ръкавици. Освен това винаги зареждайте автомобила си с повече гориво отколкото ви е необходимо за пътуването.
■Внимателно избирайте маршрута си
Изборът на маршрут е много важен. През зимата избирайте да пътувате по първокласните пътища, тъй като те се почистват от снегонавяванията с предимство.
■Първа помощ на попаднали в беда
Не се колебайте да окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Никога не разтривайте със сняг - тялото се преохлажда допълнително и кожата може да се нарани. При измръзвания се налага транспортиране на пострадалите до болничното заведение.
Когато трябва да се придвижвате пеш, екипирайте се с подходящи обувки, топли дрехи, ръкавици и шапки. Носете зареден мобилен телефон и фенерче. Избягвайте да се движите поединично и стойте по далеч от сгради, стълбове и дървета. Вземете мерки против измръзване на крайниците. Носете лекарствата, които са ви предписани от лекар и топли напитки.
Телефони за помощ:
- тел. 112;
- 0361/6-73-97 – Дежурен при община Кърджали.
Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112. Пренасочване на екипи от различни институции (МВР, Спешна помощ, Община Кърджали, Областно пътно управление-Кърджали) при фалшив сигнал, може да коства човешки живот в реална ситуация. Не злоупотребявайте със сигналите за непочистена пътна настилка.


 Прочитания: 1639 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign