Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Отец Петър хвърли кръста от 30-метрова пожарникарска стълба

 06 Януари 2017

И тази година на Богоявление в Кърджали не мина без изненади от страна на енорийския свещеник отец Петър Гарена. Той хвърли кръста в ледените води на Водното гледало от платформата в края на 30-метрова пожарникарска стълба, а редом до него бе неизменно и кмета на общината инж. Хасан Азис. От думите им стана ясно, че тазгодишния богоявленски ритуал е символ на съпричастност с трагедията на хората от шуменското село Хитрино – и българи, и турци, както и почит към професионалната и безрезервна работа на пожарникарите-спасители, помогнали да не се разширят пораженията от влаковата катастрофа.
Пръв до кръста за четвърта поредна година се добра треньорът по водна топка, 27-годишният Величко Карабоюков, който пожела на всички мир и благоденствие.
На всички, скочили да уловят кръста във водите на Арда, кметът раздаде от името на църквата по 20 лева, а победителят Величко Карабоюков получи от кмета сумата от 100 лева от името на общината.
В края на богоявленския ритуал отец Петър и инж. Хасан Азис пожелаха мир и благоденствие на хората в Кърджали през новата 2017 година.
„На днешния празник нека бъдем съпричастни с всички, които са в беда, без дом, бе покрив от село Хитрино, които посрещнаха Нова година по тежък начин. Нека да не се чувстват самотни и да знаят, че сме с тях! Посвещаваме деня и на всички хора в България, които гасят пожари, а пожари много – социални, политически.”, каза отец Петър Гарена.
Знакът от Кърджали през тази година е съпреживяването с хората, които са в беда. Особено с нашите братя и сестри в Хитрино. Кърджали е с тяхи това е нашия знак за единство, за подпомагане и съпреживяване, както на радостите, така и на бедите”, каза кметът инж. Хасан Азис.

Още снимки
 Прочитания: 1487 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign