Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис: Проектобюджетът за 2017-а е дисциплиниращ и Бюджет на инвестициите

 26 Януари 2017

Проектобюджетът за 2017 година, който ще бъде основна тема на утрешното заседание на Общинския съвет, бе определен от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис на нарочна пресконференция като дисциплиниращ и бюджет на инвестициите.
Дисциплиниращ, защото през настоящата година е предвидено да бъдат изплатени 5,5 милиона лева от общо близо 13-милионния дълг на общината, а на инвестициите, защото една трета от общия му размер от 49480 000 лева е предвидена за инвестиции, поясни градоначалникът.
Проектът за Бюджет 2017 е с 5 процента по висок от миналогодишния, очакваните приходи са в размер на 16 милиона лева, а тазгодишния капиталов разчет е 7 620 000 лева.
„През тази година проектите финансирани от ЕС от приетия вече интегриран план за градско възстановяване и развитие са в размер на 9 188 000 лева или повече от капиталовите разчети. Ако се сумират тези два компонента – капиталови разгоди и средства от ЕС сумата за реални инвестиции в община Кърджали става 16 186 000 лева или 33 процента от общия размер на бюджета за 2017 година”, коментира инж. Хасан Азис.
В представянето на проекто-бюджета на община Кърджали за 2018 година инж. Хасан Азис се спря на дълговете на общината и отговори на критиците в местния парламент как те са генерирани и как биха могли да се обслужват занапред.
„Имаме задължения от 12-13 милиона лева, но срещу тях всяка година община Кърджали от различни приходоизточници осигурява в пъти повече средства от задълженията на общината. Само за тази година до този момент са осигурени вече 16 милиона лева, а към края на годината съм убеден ,че ще станат 20 милиона лева”, коментира инж. Хасан Азис. Той изтъкна и факта, че от 265 общини в страната, около 65 процента от тях са със задължения, а 35 от тях са дълг по-висок с 15-20 процента от общия бюджет на съответната община.
„Само за последните две години имаме около 100 милиона лева реални инвестиции в община Кърджали. Обикновено когато става дума за европейски проекти, става дума и за съфинансиране от страна на общината в размер на 10-15 процента”, коментира кметът.
Като друга причина за генериране на дълговете на общината той посочи несъбраните данъци и такси от страна на юридически и физически лица, които са в размер на милион и половина - два милиона лева. Друг фактор за размера на дълга, по думите на инж. Азис са тъй наречените недобори, които са в размер на близо 8 милиона лева. Това са несъбраните от различни длъжници суми, като в първенци в това отношение са вече бившето ОЦК и завод Орфей с по 2 милиона лева дълг към общината.
По време на пресконференцията Инж. Хасан Азис се спря и на приоритетните проекти, които се изпълняват през 2017 година, заложени в бюджета. А това са основните ремонти на 5 училища в общината, ремонт и рехабилитация на тротоари, пътища, осветление, проекти свързани с водоснабдяване на населени места – Черешица, Царевец, Орешница, Кьосево и т.н. Прочитания: 1379 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign