Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Приеха Бюджета на общината за 2017 година

 27 Януари 2017

Близо 2 часа продължи дебата по проекта за бюджета на община Кърджали за 2017 година по време на днешното заседание на Общинския съвет. Позициите бяха от пълното му отричане до пълното му одобрение. Представи го кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. По думите му проектът за Бюджет 2017, който е в размер на 49 480 000 лева, е с 5 процента по-висок от миналогодишния, очакваните приходи са в размер на 16 милиона лева, а тазгодишния капиталов разчет е 7 620 000 лева.
Крайно отрицание на бюджета заявиха от трибуната на местния парламент част от опозицията в лицето на ГЕРБ и Реформатори, а от групата на БСП се въздържаха, въпреки, че преди това посочиха не малко положителни моменти в годишната план-сметка.
Силно критичен към нея бе Радослав Милев от Реформаторския блок, който посочи, че бюджет 2017 г. има ниска финансова самостоятелност и висока степен на зависимост от държавното финансиране. Според Милев той е финансово нестабилен и с огромни просрочени задължения.
Огнян Иванов от ГЕРБ заяви, че бюджетът за 2017 година е компрометиран и с огромни просрочени задължения, който е невъзможно да бъде изпълнен.
За разлика от своите колеги от дясно, соц. лидерът Милко Багдасаров изтъкна не малко достойнства на Бюджет 2017, но въпреки това, заяви, че групата на социалистите ще се въздържи като опозиция да го гласува. Той определи бюджета като амбициозен, с много сериозен процент заделени средства за образователната инфраструктура. Отчете като положителен момент, че направените от социалистите предложения са включени в капиталовия списък, сред които алеите в гробищните паркове и ремонта на зала „Арпезос”, за които са заделени 55 000 лева.
Съветниците от ДПС защитиха Бюджет 2017 и го определиха като бюджет на финансовата стабилност, дисциплина и бюджетния контрол.
Кметът благодари на всички изказали критики по отношение на Бюджет 2017, но според него всички са се базирали на разходната част и ахилесовата пета на бюджета – нивото на задлъжнялост.
„Ако имаме експертна оценка трябва да посочим и приходната част. Ако няма приходи, не могат да се погасяват задълженията. Но ако няма разходи, понякога и рискови, няма развитие и инвестиции в дадена община”, коментира градоначалникът. Като пример той посочи, че за периода 2011 – 2015 година са вложени местни средства като съфинансиране на проекти в размер на 3 милиона лева, а са се случили инвестиции в размер на 120 милиона лева.
„Да, не сме изплатили задълженията си, но сме направили за тези 3 милиона около 120 милиона лева инвестиции. Ето това е другия прочит на бюджета на общината , които вие не сте направили”, каза градоначалникът.
Той цитира думите на Милко Багдасаров, че опозицията гласува по дефиниция против. „Не е така, защото има конструктивна опозиция и тя не по дефиниция винаги е против всяко предложение на управляващите, в случая ДПС. Тук ние не виждаме този конструктивизъм в лицето на политическите партии”, коментира още инж. Хасан Азис.
В крайна сметка Бюджет 2017 бе гласуван с 23 гласа „за”, 1 „въздържал се” и 11 „против”.

Още снимки
 Прочитания: 1387 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign