Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В сряда очакват да се вземе решение за проблема с хвостохранилището

 02 Февруари 2007

Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис се срещна днес с министъра на околната среда и водите Джевджет Чакъров по повод запрашаването на приградските села и квартали на Кърджали от хвостохранилището на “Горубсо-Кърджали”АД. На срещата присъстваха още кметът на с.Островица Осман Халил, секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир, общинския съветник Хакиф Емин, както и директорът на ПУДООС/Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда/ г-жа Емилия Стоянова.
Инж.Азис връчи на министъра декларацията на ОбС-Кърджали и подписката на кърджалийци против замърсяването от хвостохранилището.Представен беше и изготвения от община Кърджали технически проект “Техническа и биологическа рекултивация на въздушния откос на стената на хвостохранилището”.
Нашето настояване беше за намиране на по-бързо решение на този сериозен екологичен проблем на Кърджали, каза инж.Азис след срещата.
От страна на МОСВ са поели ангажимен за нова среща в сряда в София, в която ще участват министър Чакъров, кметът инж.Азис, управителят на “Горубсо-Кърджали”АД Живка Ковачева, депутати от област Кърджали. Очакваме тогава да се вземе конкретно решение за начина, по който може да се разреши проблема с хвостохранилището, както и въпроса за финансирането на нашия проект, посочи кметът.
Министър Чакъров е казал, че е запознат с възникналото напрежение и ситуацията в града и уверил кърджалийци, че ще се намери приемливо решение за хвостохранилището. Преди месеци той посети на място хвостохранилището и е наясно с дългогодишния проблем в района.
Миналата седмица кърджалийският кмет запозна с екологичния проблем и народните представители от региона по време на срещата за проблема в с.Пропаст и поиска съдействие за решаването му.


 Прочитания: 2876 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign