Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали почете 9 май - Деня на победата над хитлерофашизма

 09 Май 2017

С тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя днес Кърджали отбеляза 72 години от победата над хитлерофашизма и Ден на Европа. Честването по традиция се случи пред паметните плочи на загиналите родопчани в боевете на Драва и унгарската пуста.
В него участваха заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник-кметът Тунджай Шукрю, представители на Съюза на ветераните от войните, на Съюза на офицерите и сержантите от резерва, Български антифашистки съюз, на Клуба на руските съотечественици, представители на политически партии, граждани.
Всички те поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на загиналите през Втората световна война и с едноминутно мълчание почетоха паметта им и саможертвения им подвиг в името на България.
В словото си председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от Втората световна война Ани Иванова подчерта, че ако Обединена Европа е желаният резултат на две поколения, то победата над фашизма е изстрадания, трагичен и осеян с милиони жертви път към нея. „Ако не беше победата над хитлерофашизма, нямаше да я има и днес Обединена Европа”, подчерта Ани Иванова.
„Във Втората световна война България понася немалко загуби. Българската армия постига блестящи победи в изключително тежките сражения при Ниш, Страцин, Стражин, Драва и Мур. Убити са 10753 души, ранени – 23 000, измръзнали 790 войници, офицери и подофицери. Тази кървава страница в историята на на българския народ оставя дълбоки следи по цялата наша земя. Това е българският принос в борбата на човечеството против хитлерофашизма. Днес се прекланяме пред всички войни отдали своя живот с чувство на осъзнат дълг, войнска чест и достойнство. С любовта към Отечеството! Длъжни сме да не забравяме никога тяхната саможертва – за нас, за род и родина!”, каза в словото си Ани Иванова.
За първи път тази година, след общоградското честване Кърджали се включи към инициативата „Безсмъртния полк”. Потомци на фронтоваци от Втората световна война дефилираха с портретите на своите близки. Шествието на потомците на фронтоваците тръгна от паметните плочи на участниците от Българската армия в Отечествената война и приключи пред паметника на Руския воин пред църквата „Св. Георги Победоносец”, където бяха поднесени цветя и венци.

Още снимки
 Прочитания: 1384 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign