МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
23 Ноември 2017
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[11 Май 2017]

Двама осмокласници от Кърджали се класираха на призови места в Национална олимпиада по астрономия


[Още снимки]

Двама осмокласници от Кърджали се класираха на призови места в Националната олимпиада по астрономия, която се проведе на 6 и 7 май в Шумен в два тура – теоретичен и практически, съобщи директорът на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохусян. Това са Анна Пенчева от ПГ по икономика „Алеко Константинов” и Ради Митрев от Езиковата гимназия „Христо Ботев”.
Ани се е класирала на 5-то място, а Ради е 12-ти в конкуренция с още 42 участници от цялата страна, много от тях представители на престижни учебни заведения в България с природо-математическа насоченост. И двамата са участници в кръжока по астрономия към Астрономическата обсерватория „Славей Златев”. И двамата от невръстна възраст са изкушени от астрономията и звездите. Ани помни, че родителите й я завели в Астрономическата обсерватория в Кърджали, още когато била на 5-6 години. Тогава й харесала самата обстановка в обсерваторията и всичко свързано със звездите. Сега е мотивирана и след завършването на гимназията да продължи да се занимава с природо-математически науки. На Ради баща му пък като малък често му показвал и обяснявал съзвездията. От тогава се запалил, а после Агоп Узунбохусян и г-н Бончев от обсерваторията му помогнали да се развива в тази област.
„За пореден път от Кърджали има класирали се на финалния кръг на Националната олимпиада по астрономия. През годините само са се сменяли училищата, от които идват участниците. И този път имаме участник от Езиковата гимназия. Това е Ради Митрев. Изненадата е Ани Пенчева, която учи в ПГ по икономика. Можеше да има още участници. Имаше една десотокласничка от Кирково, на която не достигнаха само три точки, за да се класира, като се има в предвид, че сама се е подготвяла”, коментира Агоп Узунбохусян. Той подчерта, че пред нашите участници в олимпиадата са се класирали ученици с много силно обучение по математика и физика, а това е знак, че от Кърджали има добре подготвени и мотивирани ученици, които могат да се конкурират със силни участници от цялата страна. „Ради можеше да влезе и в десетката в класирането, а това е важно, защото от там се подбират и участниците в международните олимпиади по астрономия, които представят България”, коментира Узунбохусян.
Подготовката на децата за подобни форуми започва от училище в часовете по математика и физика, преминава през кръжочните занимания в Астрономическата обсерватория и Лятната астрономическа школа на „Белите брези” и на финала достига до обучението на преподавателя в Софийския университет д-р Александър Куртенков, който има и от 4 години реализира идеята изкушени от астрономията ученици от региони в страната, където няма обсерватории, да се събират в Кърджали и да трупат допълнително знания. Обучения, които определено дават резултати, категоричен е Агоп Узунбохусян.
Той благодари на учителите по математика в Кърджали и региона за добрата подготовка на учениците, защото по думите му „в тази олимпиада знанията по математика са много важен инструмент в техните ръце”.

Новината е посетена: 610 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

АНКЕТИ
Кого бихте определили за Спортист на годината 2017 в категория „мъже и жени” в Община Кърджали?
САМИ ЕЛЕНОВ СОКОЛОВ /бокс /
ДИМИТЪР КАЛЧЕВ / волейбол/
ГЕОРГИ ПРОЙКОВ /кану-каяк/
СТАНИСЛАВ СТОЙЧЕВ СИМЕОНОВ /силов трибой/
АХМЕД МЮМЮН ОСМАН /футбол/

Начална дата на анкетата:
2017-11-10


Кого бихте определили за Спортист на годината 2017 в категория „юноши и девойки”в Община Кърджали?
ЕРГЮНАЛ САБРИ /бокс/
ДИМИТЪР ЯНКОВ НИКОЛОВ /водна топка/
ИВА ПЕТКОВА ПЕТКОВА / водна топка/
ГЕОРГИ ТАТАРОВ /волейбол/
ЕМИРДЖАН ВЕЖДИ ДУРАЛИ /кану - каяк /
ГАЛИН УРУМОВ – СИМЕОН КАМБУРОВ /кану- каяк/
БАЙРЯМ ОРХАН МУСТАФА - ДЖЕНК ИБРАХИМ /кану- каяк/
ГЕОРГИ ЧИЧЕВ /футбол/

Начална дата на анкетата:
2017-11-10
[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2017, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Вили Болярка