МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
23 Ноември 2017
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[18 Май 2017]

За пети път връчваме наградата „Мултикултурният човек“


[Още снимки]

В 13.00 ч. на 21 май (неделя) – Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие, в Арт галерия Кръг за 5-ти път ще се проведе официалната церемония по връчването на наградата „Мултикултурният човек“, на която ще бъдат показани и редки архиви. Тазгодишните номинации са: д-р Есма Гюндоду от Одрин и Минчо Гумаров от Кърджали.
Д-р Есма Гюндоду е родена в някогашния Кърджалийски окръг, в семейство на лекари. Майка й д-р Нюсет Хаджимет е била депутат от парламентарната група на ДПС в 36-тото и 37-то НС, а баща й е бил лекар в Ардино и Кърджали. В Турция д-р Есма Гюндоду живее и работи от 1990 г., където е известна като общественик, политическа личност и граждански активист, ангажиран с каузите на балканското сътрудничество. До 2016 г. тя е председател на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци в Одрин. Партньорството между Арт движение Кръг и Есма Гюндоду под общото мото „Културни мостове“ започва още през 2010 г. От тогава във всяко издание на Инициативата „Мултикултурният град“, както и в международните програми в Дъждовница, гостуват дипломати, представители на община Одрин, преподаватели и студенти от Тракийския университет, художници, музиканти, фотографи и изследователи. За осъществяването на тези срещи Есма Гюндоду е истинският човек-мост. По нейна инициатива на 17 януари 2013 г. е подписан меморандум за културно сътрудничество, в резултат на който още през май същата година в рамките на Инициативата „Мултикултурният град” в Кърджали гостува един от знаковите за Одрин художници от български произход – 83-годишният Тайъп Ялмъз, който показва българския си дебют след 60 години отсъствие от родината. С Одринската асоциация на арт фотографите EFOD, където Есма е активен член, през 2015 г. е осъществено няколко месечно културно изследване на тема „Старите занаяти и техните майстори от Кърджали и Одрин", в която са представени 21 майстори от Кърджали, а финалната изложба е показана в двата побратимени града, както и в българския парламент по повод Европейските дни на културното наследство’2015. Самата Есма Гюндоду е творческа натура, а името й е свързано с принос към организацията и осъществяване на десетки емоционални културни събития у нас и на Балканите: балкански срещи на жени и женски дружества в Комотини, Одрин и Кърджали, събития в памет на прекрасния български поет от турски произход Реджеб Кюпчю, срещи в Одрин на писатели от България с читатели, каквато беше и наскоро състоялата се среща с нашумелия белетрист д-р Хасан Ефраимов от Добрич, определян като „българския магически реалист“, за която инициатива Есма Гюндоду беше поздравена и от кмета Азис. Малко известно е, че през 2014 г. Есма Гюндоду организира масова подкрепа в Турция за българската песен „Детска планета“ на Крисия, Хасан и Ибрахим на финала на Детската Евровизия в Малта. На Есма принадлежат думите: „Като общественици и интелектуалци, ние работим за такова балканско приятелство и културно сътрудничество, което не се влияе от географски граници, нито от често променящите се позиции на политиците". Тя е номинирана за наградата „Мултикултурният човек’2017“ за нейния безспорен принос към изграждането на културни мостове между творците и гражданските организации от България и Турция.
Минчо Гумаров е истински представител на изчезващия вид изследователи ентусиасти, таланти и родолюбци, роден в планината на Орфей, за да преоткрива нейните истории, тайни места, легенди и исторически находки всеки ден от своя живот. Той е спелеолог, краевед и откривател по призвание. Намерените от него праисторически находки в планината на Орфей днес са измежду най-ценните експонати в Регионалния исторически музей, а името му е свързано с откриване и изследване на близо 200 пещери в Родопите, с техните истории, със съхраняване на старинните им български и турски имена. От тези пещери 163 са на територията на област Кърджали, а 45 – на територията на община Кърджали. Най-голямата му гордост е 35-вековният мегалитен паметник край село Ненково, известен като пещера „Утробата“, наричана от местните хора „Тангардък кая“, която набира все по-голяма популярност у нас и в чужбина. Изследователи и медии, както и местното население, с право го считат за неин откривател. Участвал е в стотици експедиции и изследвания, вкл. и в тясната област на зоогеографията, работил е с д-р Петър Берон при изучаване на следи от изчезнали местни биологични видове в земните недра, снимал се е в американски екшън, винаги се движи с военен бинокъл в джоба, за да има достъп до всички причудливи природни форми – сталактити, сталагмити, сталактони, многоцветни каменни композиции, водопади, подводни реки, естакади. Добре познава и най-отдалечените села в Източните Родопи, местните традиции и забравени занаяти, а през 2016 г. създава във военния лагер в с. Широко поле първата старинна работилница за ковано желязо в област Кърджали. Знае 500 редки думи на турски език, с които местното население по селата назовава старинни обекти и забележителности. От години ръководи пещерен клуб „Родопи“ и обучава млади хора на смелост и откривателски дух. Малко известна част от биографията му е фактът, че е изпълнителен директор на Източно-родопския регионален съвет по краезнание, чийто екип от 1999 до 2005 г. издава на български и турски езици месечното издание за деца и юноши „Родопско равновесие“, в което освен младежи публикуват видни български писатели и учени. Гумаров участва в създаването на видео-учебници по краезнание, съставител е на сборника „Училищно краезнание“ (1996), а заедно с проф. д-р Петър Гарена – и на сборника „Родопско краезнание“ (2001). Има над 350 публикации по краезнание, спелеология и в специфичната научна област антропоспелеология в местни и специализирани издания. През април 2017 г. екип на канал Discovery снима на живо експеримента на Гумаров за изсичане на тракийска скална ниша, като доказателство, че нишите са дело на човека, а не природен феномен. Минчо Гумаров е номиниран за наградата „Мултикултурният човек’2017“ за принос към неповторимия дух на многообразието.
От 2013 г. в рамките на Инициативата "Мултикултурният град" стартира и номинация за наградата "Мултикултурният човек". Арт движение КРЪГ е инициатор на тази награда, която се връчва по време на културната програма на "Мултикултурният град". Наградата се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст.

Новината е посетена: 690 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

АНКЕТИ
Кого бихте определили за Спортист на годината 2017 в категория „мъже и жени” в Община Кърджали?
САМИ ЕЛЕНОВ СОКОЛОВ /бокс /
ДИМИТЪР КАЛЧЕВ / волейбол/
ГЕОРГИ ПРОЙКОВ /кану-каяк/
СТАНИСЛАВ СТОЙЧЕВ СИМЕОНОВ /силов трибой/
АХМЕД МЮМЮН ОСМАН /футбол/

Начална дата на анкетата:
2017-11-10


Кого бихте определили за Спортист на годината 2017 в категория „юноши и девойки”в Община Кърджали?
ЕРГЮНАЛ САБРИ /бокс/
ДИМИТЪР ЯНКОВ НИКОЛОВ /водна топка/
ИВА ПЕТКОВА ПЕТКОВА / водна топка/
ГЕОРГИ ТАТАРОВ /волейбол/
ЕМИРДЖАН ВЕЖДИ ДУРАЛИ /кану - каяк /
ГАЛИН УРУМОВ – СИМЕОН КАМБУРОВ /кану- каяк/
БАЙРЯМ ОРХАН МУСТАФА - ДЖЕНК ИБРАХИМ /кану- каяк/
ГЕОРГИ ЧИЧЕВ /футбол/

Начална дата на анкетата:
2017-11-10
[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2017, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Вили Болярка