Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

РИМ Кърджали отвори врати в Нощта на музеите

 21 Май 2017

Много кърджалийци и гости изпълниха залите на Регионалния исторически музей в “Нощта на музеите”. Програмата в съботната вечер започна с изложба-базар на приложнички от Кърджали в парка на музея и концерт на младия китарист Антон Костадинов. До полунощ не спираха посетителите в залите „Археология”,„Природа”,„Етнография” и най – новата експозиция „Кърджали – градът”. Интерес предизвика гостуващата изложба „Модата алафранга” на Регионалния етнографски музей в Пловдив, показана за пръв път пред кърджалийската общественост. Експозицията представя еклектиката на облеклото в края на ХIХ и началото на ХХ век, навлизането на европейските модни влияния в една ориенталска по дух страна. Разказва също как и защо в многоетничен град като Пловдив се появяват невероятните съчетания между традиционното облекло и навлезлите от Виена или Париж дрехи и аксесоари. В Кърджали изложбата ще остане до август, за да имат възможност повече хора да я видят.В Нощта на музеите на 20 май бяха отворени вратите и на Художествената галерия „Станка Димитрова”, която представя колекцията „Стари майстори”, творби на съвременни български художници и образци на иконографското изкуство от 16-19 в.
„За поредна година РИМ Кърджали се включва в европейската инициатива „Нощ на музеите” като по този начин дава възможност повече хора да се докоснат до богатото културно наследство по нашите земи. Желанието ни е всяка година да правим нещо различно”, сподели директорът на РИМ Даниела Коджаманова. Тя подчерта, че интересът постоянно нараства, понякога точно към полунощ започват да пристигат още посетители. И най- важното, че расте броят на учениците, студентите и семейства с деца, които посещават музея.
Регионалният исторически музей в Кърджали е създаден през 1965 г. с цел да проучва, съхранява и популяризира културно-историческото наследство в Източните Родопи. През м. г. музеят в Кърджали е посетен от над 14 хиляди души от страната и чужбина.


Още снимки
 Прочитания: 1366 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign