Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Мнозинството в Общинския съвет прие Плана за финансово оздравяване на община Кърджали

 22 Май 2017

С 23 гласа „за” днес бе приет Планът за финансово оздравяване на Община Кърджали за периода 2017 – 2019 год. Против гласуваха 15 общински съветници, като в дебата предхождащ гласуването бяха конкретизирани мотивите за това.
Председателят на групата съветници от БСП Георги Кючуков заяви, че планът е видоизменена версия на този за периода 2016-2019г. и в него основно са намалени средства за култура, образование и спорт. Това е и причината поради която няма да бъде подкрепен от съветниците от групата. Той препоръча не да се съкращават разходи, а да се търсят приходи.
Радослав Милев обоснова отрицателния си вот с думите, „Не виждаме да прилагате конкретни мерки за финансово оздравяване” и се позова на нереализираните две мерки от предходния план за въвеждането на Синя зона и преминаване към либерализирания пазар на електроенергия.
Иванов от ГЕРБ заяви, че новият план за финансово оздравяване на 99 процента е преписан стария, поради което е неприемлив, от който нищо не е произлязло като резултат.
От групата съветници от ДПС заявиха, че общината има нужда от такъв план и той трябва да бъде подкрепен. Изказаха и упрек към колегите си, че въпреки неодобрението те не са направили конкретни предложения за подобряване на мерките в плана. Подобен упрек прозвуча и от устата на председателя на местния парламент Раиф Мустафа.
Ахмед Хабиб - председател постоянна комисия младежки дейности, изказа мнение във връзка с необходимостта от реформа на вече остарялата Наредба за финансиране на спортните клубове. „В тази посока трябва да се намери баланс от завишен контрол и комплексни мерки, които да бъдат реализирани, за да няма нефункциониращи спортни клубове, които да бъдат финансирани с общински средства”, допълни още той.
В отговор на критиките кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис заяви, че обсъждането на програмата е преминало в духа на популистко говорене, защото дори и да бъдат занулени разходите за култура и спорт, пак няма да се повлияе на финансовото състояние на общината. „Значи проблема не е там? Моето отношение като кмет е да не намаляваме парите нито за култура, нито за спорт. Но ако един спортен клуб е прекратил своята дейност трябва ли да продължаваме да наливаме пари там? Което означава че общинските съветници, заедно с общинска администрация трябва да повишим контрола, за да видим каква е ефективността на тези клубове”, каза кметът. Той обаче заостри вниманието към капиталовите разходи, за които нито един общински съветник не е говорил. По думите му община Кърджали финансира голяма част от дейностите, които трябва да бъдат финансирани от Държавният бюджет, със собствени приходи.
Колко процента от общините са във финансово състояние като Кърджали?, попита риторично градоначалникът. По думите му това не са само общините Кърджали и Перник, както преди това бе констатирано от опозицията. „За съжаление през последните пет години повече от 75 % от общините в България са увеличили задлъжнялостта си. Има само четири общини които имат повече приходи отколкото разходи. Всички други общини са централизирано зависими от управлението на държавата.”, завърши коментара си инж. Хасан Азис.


 Прочитания: 1542 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign