Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Мостовете на Кърджали-памет и вдъхновение

 05 Юни 2017

С финалното събитие от Инициативата „Мултикултурният град’2017“ организаторите отбелязват 5 юни – Световен ден на околната среда. Темата на деня тази година е „Свързване на хората с природата”, а в кампанията по света за най-подходящ слоган се откроиха посланията: „Излез в парка, на хълма или на брега, свали обувките си и тръгни бос по тревата, идентифицирай пет пеперуди и отпразнувай своето любимо място сред природата на тази красива планета!” Или: „Не само се любувайте на реката от моста, просто скочете във водата!” Идеята е, че в епохата на асфалта и смартфоните, връзките с природата са твърде кратки и в Световният ден на околната среда можем да заявим, че се нуждаем от хармония между човечеството и природата, така че и „двете страни да процъфтяват”. В очакване на 5 юни някои хора по света закачиха на профилите си в социалните мрежи послания като това: „Освети дома си в зелено!”, в зелено днес светят Панамският канал, Лувърът, Бъкингамският дворец и още стотици сгради. А екипът на Арт движение Кръг и млади хора от Кърджали монтираха в зелената площ в началото на новия мост дизайнерска информационна табела на тема „Мостовете на Кърджали”, оформена с красиви архивни фотографии и кратки разкази за 12 моста над Арда, с които е свързана съдбата и развитието на града. Събитието има за цел да „хвърли мост” между сантименталния спомен и истинското преживяване днес, и да насърчи интереса на гражданите, туристите и гостите към реката, акцентирайки върху историческия детайл.
През античността и Средновековието през Източните Родопи по поречията на буйни планински реки минават важни пътища. Покрай реките Арда и Боровица пътищата са свързвали Филипопол и Одрин. За времето на зиданите римски мостове пък напомня мостът над река Боровица при с. Ненково, запазен частично, асиметричен, с 5 каменни свода, с 2 метра по-дълъг от Дяволския мост. От късното Средновековие е оцелял и мостът при „Шейтан дере” („Дяволски каньон/мост") под стената на яз. „Студен кладенец”. По Ардинския мост пък, който е на ръка разстояние от Водното огледало, на 4.12.1932 г. минава първият влак от новата тогава жп линия между Кърджали и Момчилград. През 50-те години на 20 век е изграден железопътният мост Траса, а по-късно – и пешеходната пасарелка, която свързва новия градски пазар с квартал „Възрожденци“. На мястото на някогашния мост над Буюк дере днес минава пътната артерия между Кърджали и Хасково. Въжените мостове също са неповторима атракция за всеки новодошъл в Кърджали – тези в района на парк „Горубсо”, при с. Сухово и при с. Широко поле/с. Лисиците. Последният често се цитира като най-дългият в страната (260 м).
Навсякъде по света мостовете и техните истории се тачат като част от най-големите градски атракции. Затова – излезте след залез на Новия мост, вдишайте глътка романтика и съзерцавайте светлините на града, които се отразяват във Водното огледало. А ако днес, 5 юни, сте посадили цвете или дърво и дори сте почистили пластмасите пред блока, дори душата ви ще засвети в зелено.

Още снимки
 Прочитания: 4096 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign