МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
Декларации за конфликт
      на интереси

Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2017
Спортен календар 2017
Телефонен указател
Работно време
Банкови сметки
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg


Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
18 Октомври 2017
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[05 Юни 2017]

Мостовете на Кърджали-памет и вдъхновение


[Още снимки]

С финалното събитие от Инициативата „Мултикултурният град’2017“ организаторите отбелязват 5 юни – Световен ден на околната среда. Темата на деня тази година е „Свързване на хората с природата”, а в кампанията по света за най-подходящ слоган се откроиха посланията: „Излез в парка, на хълма или на брега, свали обувките си и тръгни бос по тревата, идентифицирай пет пеперуди и отпразнувай своето любимо място сред природата на тази красива планета!” Или: „Не само се любувайте на реката от моста, просто скочете във водата!” Идеята е, че в епохата на асфалта и смартфоните, връзките с природата са твърде кратки и в Световният ден на околната среда можем да заявим, че се нуждаем от хармония между човечеството и природата, така че и „двете страни да процъфтяват”. В очакване на 5 юни някои хора по света закачиха на профилите си в социалните мрежи послания като това: „Освети дома си в зелено!”, в зелено днес светят Панамският канал, Лувърът, Бъкингамският дворец и още стотици сгради. А екипът на Арт движение Кръг и млади хора от Кърджали монтираха в зелената площ в началото на новия мост дизайнерска информационна табела на тема „Мостовете на Кърджали”, оформена с красиви архивни фотографии и кратки разкази за 12 моста над Арда, с които е свързана съдбата и развитието на града. Събитието има за цел да „хвърли мост” между сантименталния спомен и истинското преживяване днес, и да насърчи интереса на гражданите, туристите и гостите към реката, акцентирайки върху историческия детайл.
През античността и Средновековието през Източните Родопи по поречията на буйни планински реки минават важни пътища. Покрай реките Арда и Боровица пътищата са свързвали Филипопол и Одрин. За времето на зиданите римски мостове пък напомня мостът над река Боровица при с. Ненково, запазен частично, асиметричен, с 5 каменни свода, с 2 метра по-дълъг от Дяволския мост. От късното Средновековие е оцелял и мостът при „Шейтан дере” („Дяволски каньон/мост") под стената на яз. „Студен кладенец”. По Ардинския мост пък, който е на ръка разстояние от Водното огледало, на 4.12.1932 г. минава първият влак от новата тогава жп линия между Кърджали и Момчилград. През 50-те години на 20 век е изграден железопътният мост Траса, а по-късно – и пешеходната пасарелка, която свързва новия градски пазар с квартал „Възрожденци“. На мястото на някогашния мост над Буюк дере днес минава пътната артерия между Кърджали и Хасково. Въжените мостове също са неповторима атракция за всеки новодошъл в Кърджали – тези в района на парк „Горубсо”, при с. Сухово и при с. Широко поле/с. Лисиците. Последният често се цитира като най-дългият в страната (260 м).
Навсякъде по света мостовете и техните истории се тачат като част от най-големите градски атракции. Затова – излезте след залез на Новия мост, вдишайте глътка романтика и съзерцавайте светлините на града, които се отразяват във Водното огледало. А ако днес, 5 юни, сте посадили цвете или дърво и дори сте почистили пластмасите пред блока, дори душата ви ще засвети в зелено.

Новината е посетена: 875 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

АНКЕТИ


[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2017, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Вили Болярка