Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

По искане на инж. Азис правят комплексна проверка на дейността на "Горубсо" АД

 08 Февруари 2007

Намерението на кърджалийската фирма "Горубсо" АД за добив на злато бе поставено днес на вниманието на местни и централни медии от градоначалника инж.Хасан Азис.На срещата присъства и началникът на сектор “Опазване на околната среда” в администрацията Ася Добруджалиева, която представи подробностите около внесеното Заявление за издаване на разрешително за експлоатация на действащо предприятие. В него са включени различни документи и доклади, които са на разположение на гражданството, екологични организации, Гражданска защита и други институции и организации. При запознаването с документа общинските експерти откриват, че в частта, където е описана дейността на фирмата /повече от 60 години “Горубсо” извършва обогатяване от руди съдържащи цветни метали/ е записан етап в дейността, който до момента не е известно да е извършван - “Етап на получаване на краен метал – добиване на злато на кюлчета”.В Заявлението с няколко изречения е описана технологията, по която се предвижда да става добива, което е недостатъчно, за да се получи пълна представа какво ще представлява тази дейност и дали носи някакъв риск за здравето и живота на кърджалийци, каза Ася Добруджалиева. Тя уточни, че за изпълняването на нови дейности е необходимо първо да се подаде уведомление за инвестиционно намерение в общинската администрация и съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда. На базата на тези документи се дава преценка от необходимостта на ОВОС /Оценка на въздействието върху околната среда/.Но в случая с посочената от "Горубсо" нова дейност няма внесено такова уведомление, още повече, че дейността попада в Приложение 1 на Закона за околната среда и подлежи на задължителен ОВОС. Внесените документи от страна на фирмата в администрацията са напълно недостатъчни, за да се прецени от специалистите дали това производство е опасно или не за здравето на жителите на града, сподели екологът. На следващ етап предстои община Кърджали да излезе със становище по внесеното Заявление за издаване на разрешително за експлоатация на действащо предприятия. Притеснението на обществеността и на специалистите е, че технологията за добив на злато предполага използването на цианидни вещества, а и това, че фабриката на фирмата се намира в очертанията на областния град. До 17 февруари е срокът, в който тече процедурата за обществен достъп до фирмените документи. До момента обаче, само специалисти на ВиК и Гражданска защита са проявили интерес и са се запознали с тях.
На вчерашната среща в екоминистерството градоначлникът е поставил и този въпрос на вниманието на министър Джевдет Чакъров.Той е поискал да бъде направена комплексна проверка на дейността на "Горубсо", в която ясно да се посочи от екоексперти дали новата дейност за добив на злато застрашава здравето на кърджалийци. Инж. Азис подчерта, че становището, което ще представи администрацията по въпроса с добива на злато ще бъде базирано преди всичко на гражданските позиции и на компетенциите на общинските експерти и призова към по голяма активност жителите на общината по този въпрос.
Утре – 9 февруари, кметът ще инициира среща с участието на представители на ръководството на “Горубсо”, общински съветници и експерти, журналисти, представители от Гражданска защита. На нея той ще поиска фирмата да изясни своите намерения за добива на злато, подробно да обясни технологията, която ще се използва и дали има опасности за здравето на хората.
“В общ интерес е от фирмата да предоставят подробно информация за намеренията, които имат относно добива на злато. Липсата на информация ни прави по-мнителни. Мълчанието ни безпокои много повече, отколкото ако се излезе и се кажат нещата такива каквито са.”, каза инж. Азис. Прочитания: 2227 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign