Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж.Азис прие представителя на Комисариата по бежанците за България Матайс льо Рут

 14 Юни 2017

Днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис проведе работна среща с Матайс льо Рут, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България. Тя бе част от инициираните от страна на Матайс льо Рут срещи с представители на местната власт в контекста на подготвяната нова Наредба за интеграция на бежанците.
„Потенциалната роля на общините при интеграцията на бежанци в страната Ви е голяма. Някои хора се страхуват от бежанците, други виждат възможности при интеграцията им, но за нас е важно да обменим гледни точки по тази тема.Очакванията ми от тези срещи са и да разбера до каква степен местните общности приемат бежанците и доколко интегрирането им в тази общност е възможно.“, каза в началото на срещата Матайс льо Рут. Той подчерта, че гледа на процеса на интеграция на бежанците като въпрос на перспектива, за която трябва да има последователен и смислен подход, а не да се работи на парче.
Инж. Азис подчерта, че община Кърджали до момента няма опит в работата с бежанци, но темата не трябва да бъде разглеждана само на държавно ниво, нито само на ниво местна власт. По думите му бежанският въпрос досега е представян само от негативна гледна точка, затова и работата по него трябва да слезе на по-ниски нива.
„Хората се страхуват защото нямат информация. Интеграцията на бежанците трябва да бъде разглеждана не само като държавна и местна политика, но и да има обратна връзка с гражданското общество чрез участието и на неправителствения сектор. Трябва да има повече информация, повече срещи, споделяне на добри практики, а не само негативните тенденции.“
В хода на разговора, градоначалникът подчерта, че проблемът е многопластов и е необходима много работа, за да се опознае и разбере от всички слоеве. Интеграцията на бежанците трябва да бъде разглеждана и в още няколко контекста. Те са свързани с необходимата инфраструктура за посрещането на определен поток от хора, с интеграция им не само на трудовия пазар, но и в социалeн, културен и религиозен аспект. Според него трябва да се търси диалог с НСОРБ при изготвяне на новата наредба за бежанците.

Още снимки
 Прочитания: 1947 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign